Hidup

Salam bloggerz

Hidup tak selalu indah. Hidup tak selalu buruk. Hidup macam lepas hang capmelan. Ianya satu proses yang berulang-ulang. Kendurrrr....Klimaks.... Kendur.. Dan begitulah seterusnya.

Hidup bukan macam dalam filem

Hidup bukan macam dalam filem. Kalau dalam filem, apa pun boleh. Kena tembak seratus kali pun boleh tak kena. Kena pukul  dengan 20 orang samseng pun boleh lawan balik. Bercinta konon sampai mati. Hidup adalah realiti yang perlu kita hadap.

Hidup bukan macam cerita dongeng


Hidup bukan macam cerita dongeng zaman dahulu kala. Cerita dongeng ending semua best. Putera raja kawin dan hidup bahagia selamanya, cinta terhalang akhirnya bersatu, cium katak jadik putera. Semua itu adalah mengarut. Sungguh mengarut.Tak percaya? Try tengok cium katak apa yang dapat. Hidup adalah realiti yang perlu kita hadap.


|Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehingga mereka  mengubah

 keadaan yang ada pada diri mereka sendiri| Surah Ar-Ra’d (ayat 11)


Kisah 1


Seorang mangkarq yang miskin, papa, kedana, lagi hina hidup dalam keadaan yang daif selama bertahun-tahun. Mangkarq ini pemalas, dan hanya hidup dengan belas kasihan jiran-jiran. Apabila ditanya kenapa beliau malas berusaha untuk menyenangkan hidup, jawapan mangkarq ini adalah "Biaq p lah.. Kalau Allah nak hidup aku senang, sekelip mata buleh senang".

Kisah 2


Seorang mamat telah disahkan mengidap kanser otak tahap 4 yang tiada harapan untuk sembuh. Namun, beliau sedikit pun tidak mengeluh, malah gigih berusaha mencari penawar, sama ada tradisional, moden. Dengan usaha beliau, dan hidup tanpa keluhan, daripada hanya boleh hidup 2 tahun, beliau expand life beliau selama lebih kurang 6 tahun. Saat-saat akhir hidup beliau penuh dengan senyuman, dan penghargaan keluarga, sanak saudara dan kawan-kawan. 
Ajal dan maut, jodoh dan pertemuan

Ajal dan maut, jodoh dan pertemuan adalah ketentuan Allah S.W.T. Tapi, kita kena ingat bahawa sebagai manusia, kita harus berusaha. Contoh, antara orang yang bawak kereta perlahan, dengan orang yang bawak kereta laju, siapa yang lebih berisiko tinggi untuk kemalangan? Contoh lagi, kalau terjun bangunan tingkat 2, dengan terjun bangunan tingkat 18, kemungkinan yang mana akan    
mati atau cedera lebih parah? Contoh lagi satu, takdak kerja nak buat, baring tengah jalan, tunggu lori treller datang lenyek.


Pendapat peribadi aku yang jahil lagi kurang ilmu ini adalah, maksud belum sampai ajal dan sampai ajal bagi situasi di atas adalah:

1. Kemalangan berlaku, tapi bukan kemalangan maut. Bagi yang bawak kereta perlahan, entah macam mana daripada atas flyover, satu lori balak terbabas lalu kayu balak jatuh menimpa kereta beliau. Nak buat macammana? Ajal dan maut adalah ketentuan Allah S.W.T


2. Tengah ready nak terjun, dan sudah terjun, tapi tak jatuh bawah, sebab ditahan oleh payung-payung besar peniaga yang berniaga kat bawah. Ataupun, masa terjun, tersangkut kat ampaian. Panjang umur mangkarq ni.....

3. Tengah sedap baring, betul punya lori treller datang, namun dek kerana kecekapan pemanduan pemandu lori treller tersebut, sempatlah brek dan mengelak. Memang panjannnnnngg umur mangkarq ni...


Samalah juga halnya dengan jodoh. Dengan siapa kita dijodohkan, memang awal-awal lagi Allah S.W.T sudah tentukan. Tapi, adakah dengan berpeluk tubuh, sambil main telor maka jodoh itu akan turun dari langit? Kita kena ingat, usaha dan usaha dan berdoa dan bertawakkallah.

Realitinya, hidup ini adalah tentang berusaha dan berusaha, berdoa dan bertawakkal. Kita yang mencorakkan apa yang bakal kita hadap dihadapan. Namun, berjaya atau tidak Allah S.W.T. menentukan. Segala yang baik adalah daripada Allah S.W.T dan segala yang buruk adalah daripada kita yang lemah. Seandainya kita tak dapat apa yang dihajati, walau setelah usaha separuh mati, mungkin belum sampai rezeki, atau Allah menjanjikan sesuatu yang lebih baik dikemudian hari atau mungkin dihari kita selepas mati.


Nota kaki:


Pandangan aku tidak semestinya betul. Ini adalah pandangan peribadi.
Read Users' Comments (0)

0 Response to "Hidup"