MALAM TAHUN BARU: JANGAN JADIK BODOH!

Salam bloggerz.

Lebih kurang 5 hari lagi tahun 2011 akan menampakkan mukanya yang hodoh. Maka ucapan selamat tinggal tinggal harus diucapkan dengan penuh jayanya.

Kepada sesiapa yang ada pengalaman pelik tambah perit tahun 2010, harap-harap 2011 akan lebih perit lagi.. Hahah..

Pecah dara

Kepada muda-mudi, sapa-sapa yang singgah blog aku ini, maka ingatlah jangan memandai-mandai nak pecahkan dara atau teruna pada malam tahun baru nanti. Lebih baik lepak minum kopi kat rumah tengok Astro.

Sungguh bodoh bagi mereka yang hilang dara pada malam tahun baru, dan lagi malang lagi bodoh sekiranya bulan sembilan nanti lahir pulak anak tak berbapak! Jadi sila jangan letak otak atas kepala lutut.

Mat rempit

Kepada Mat Rempit, sila dan silalah merempit dengan jayanya pada malam tersebut. Moga-moga anda semua akan kena tangkap dengan polis sebab malam tersebut memang akan banyak operasi!


Ibu-ibu dan bapak-bapak


Ibu-ibu dan bapak-bapak silalah perhatikan anak-anak remaja anda pada malam tahun baru. Terutama yang anak dara. Kalau boleh kunci pintu mangga letak lapan bijik. Lebih afdal kalau cuti tahun baru buat majlis makan-makan sekeluarga. Nak sangat buat solat hajat ramai-ramai.

Pasangan kekasih

Kepada pasangan kekasih yang berhajat nak buat maksiat pada malam tahun baru, silalah! Maka diharapkan anda akan kena cekup dengan pegawai pencegah maksiat. Lelaki-lelaki yang berani silalah panjat jeriji rumah dan cuba lari. Kalau jatuh mati lagi baek.

Perempuan? Silalah jangan jadik bodoh!@


Balik bercuti


Yang balik bercuti ke kampung sama macam aku, silalah bawak keta dengan berhemah. Comfirm jammed.! Tapi silalah drive dengan hati-hati. Mintak-mintak selamat pergi dan selamatlah balik..


Itu saja. Selamat tahun baru. :)

Nota kaki:

Best gila Malaysia menang 3-0 dengan Indonesia tadi. hahaha

Read Users' Comments (1)comments

TUNGGANG TERBALIK TAHUN 2010

Lagi lebih kurang 10 hari 2010 akan tinggalkan aku, kamu dan beliau. Sekejab saja. Pejam celik tunggang terbalik dah nak tahun baru. Aku rasa tahun 2010 adaah antara banyak-banyak tahun yang paling mencabar sekali dan banyak sungguh perubahan berlaku..


Penulis..

Permulaan tahun 2010 aku bermula dengan aku bekerja di Majalah Masakan THE COOK. Lebih kurang dalam bulan 10/2009 kalau tak salah. Pahit maung pedih berdarah semua ada masa aku kerja kat sana. Lebih kurang 6 bulan aku menyumbang bakti kat Majalah ni.. Orang kata tak baik ungkit-ungkit kan..

Clash

Dalam masa aku tunggang terbalik kerja kat THE COOK, kalau tak salah aku lepas lebih kurang dua bulan lebih sikit aku clash dengan awek aku. Gila masa tue sungguh rasa down sangat-sangat. Yelah, masa tue memang tengah tunggang terbalik dan selain family aku rasa aku perlu seseorang yang aku rasa aku kongsi cerita. Yang ini, bukan setakat pahit maung pedih berdarah, sikit lagi rasa nak baring atas landasan komuter kat Padang Jawa Shah Alam. Hahahah.. Just kidding. Tapi rasa down tue adala dalam dua minggu. Lepas tue, agak normal. Dan sekarang normal tapi sikit terasa lagi. Sibukkan diri dengan kerja, so aku rasa kadang-kadang takdak masa nak fikir. Tapi dalam kadang-kadang tak dak masa, tengah mengadap jammed masa drive, sebelum tidur, berak...ada jugak la teringat.

CINTA HATI KAMU

Tahun 2010 aku start blogging secara agak serius. Mula-mula, blog ni aku buat macam novel online. Sebab itu la url nye: http://cintahatikamu-novelonline.blogspot.com. Masalahnya sekarang novel online tue tertangguh sebab aku jarang pegang laptop untuk menaip. Jadik novel tue dah lama terbengkalai.

Ramai member-member aku cakap blog aku adalah blog jiwang. Aku nak kata setuju tak lah sangat. Tapi nak kata tak setuju tak jugalah sangat.

Aku berblog tentang apa yang aku rasa perlu dan terasa nak tulis.

Dulu masa aku rancak menulis, blog ni ranking alexia pernah cecah bawah 5000 kat Malysia. Kira ok la. Sekarang, hampeh! Aku rasa dah turun ratus ribu agaknya.

Yelah, kalau berblog yang paling penting kena rajin blogwalking. Tapi aku? Jarang sangat dah sekarang. Balik keja tido... Mana la ada orang nak singgah.

Gagal Interview

Tiga kali aku kantoi interview untuk jawatan lecure kat Politeknik. Last aku pegi, lepas calon simpanan. Member aku ada yang pegi sekali je terus lepas. Mungkin belum rezeki.. :(

I'am quit!~

Akhirnya, aku berhenti jugak kerja penulis kat THE COOK. Keputusan yang sangat tepat!

Kerja baru

Dalam pada aku nak berhentikerja kat THE COOK, ada aku sikit-sikit usaha carik kerja lain. Alhamdulillah, sekali je aku pergi interview kat Maxis sebagai Consumer Care Consultant, dapat pulak. Tak pernah terfikir aku kerja macam ni. Perancangan Allah...

Harta baru

Hasil titik peluh kerja kat Maxis, mampu jugak aku memiliki sebuah harta yang aku rasa satu achievement yang sangat besar dalam hidup aku. Alhamdulillah..

Anak buah

Anak buah comel aku Nur Alma Juwairiyah dah boleh jalan. Gila sweeeetttt!!! Sekarang sangat rindu kat dia. Rindu nak baling bola atas kepala dia. Rindu nak bawak dia main kat playground, rindu nak tengok dia angguk kepala. Bila la dia nak boleh panggil aku Alang.... Sekarang reti cakap "baba".. "mama" saja. Tunggu lah aku balik. Siap ko!

Awek baru?

Tiada.. (motif?) hahah..

Kira secara ringkas inilah summary tahun 2o10 aku. Korang macam mana?

Nota kaki:

Takut gila dengan eksiden ngeri kat Simpang Pulai. Akak aku dah pesan bawak keta elok-elok. Takziah kepada keluarga mangsa-mangsa yang terlibat...


Read Users' Comments (1)comments

UTAMAKAN KELUARGA..



Salam bloggerz..

Pada masa aku mengupdate blog kali ini, kerinduan pada mak, dan juga family begitu menusuk jiwa. Tambah-tambah kat budak kecik yang kena cium dalam gambar di atas..

Hari-hari makan kat kedai sampai naik muak tak tau nak makan apa, last-last bantai maggie saja. Rindu sungguh nak makan masakan mak.

Pernah terfikir tak, bagi mereka-mereka (termasuk aku), yang merantau jauh ke negeri orang mencari rezeki, berapa kali dalam seminggu kita telefon mak ayah kat kampung bertanya khabar?

Aku? Ada la seminggu sekali....

Status Facebook dan keluarga

Status di Facebook update sejam sekali, pakai Iphone4 tak pun Blackberry Torch, BBM dengan member sampai 4 pagi tapi nak telefon mak kampung bukan main payah?

Kenapa ya? Aku pun pelik juga.Mungkin disebabkan perubahan hormon dalam badan, atau disebabkan oleh kadar pembiakan bakteria jahat dalam perut bertambah secara mendadak?

Itu belum lagi yang masuk kes calling ataupun sms kekasih gelap seminit sekali tue.

Sungguh hampeh.

Buang emak buang saudara.. Kerana kasih hamba turutkan...

Ni peribahasa yang kalau ada member kamu dan kamu semua amalkan, sila hentak kepala beliau ke dinding supaya beliau sedar sikit.

Boleh kata seminggu sekali ada saja kes anak dara kita lari ikut bf, meredah kononnya lautan api mengikut kekasih dambaan hati ke Lambok.

Merepek sungguh!

Bila cinta kuasai diri, maka yang elok nampak buruk, yang buruk nampak baik. Masa terkedepan memang takdak langsung dalam kepala hotak.

Jodoh? Ya jodoh memang ketentuan Allah, tapi kita sebagai hamba-Nya tak kan nak menadah saja tanpa usaha?

Restu

Sungguh kalau nak buat apa-apa restu mak dan ayah sangat-sangat penting. Restu mak dan ayah semacam satu doa. Dan doa para ibu kepada anaknya adalah sangat mudah makbul.

Jadi, sekiranya kamu dan dan juga aku menghadapi sesuatu, contohnya macam inteview kerja ke, jangan lah lupa nak telefon mak dan ayah mintak restu dulu.

Dan lagi, sekiranya kamu ataupun aku mempunyai kekasih hati, silalah maklumkan kepada ibu dan juga ayah.

Sungguh kalau mak dan ayah kamu dan aku tahu, mungkin kalau nak buat benda jahat akan fikir lagi lapan kali..

Kalau mak dan ayah tak setuju dengan kekasih pilihan hati kamu?

Mak aku pernah kata kat aku,"Abang, mak tak suka orang Johor jadik menantu"..

Macam mana dan kenapa?

Sebabnya?

Mak aku ada kawan baik yang anaknya kawen dengan orang Johor. Anaknya itu kira macam kena control, dan nak balik kampung pun susah. Jadi mengambil iktibar dari sebab itu, maka mak aku berikan amaran kepada aku. Tapi, adakah aku kisah?

Sebenarnya, hati orang tua ni lembut. Kalau kena cara kita ambil hati maka lembutlah hati orang tua tersebut.

Jangan gunakan pendekatan berkeras, gunakanlah pendekatan yang berhikmah. Kalau kamu menunjukkan kekerasan hati, maka mereka juga pasti akan berkeras. Tunjukkan kepada mereka bahawa calon pilihan kamu adalah terbaik dan tepat.

Sebenarnya, mak dan ayah kita cuma mahukan yang terbaik untuk kita. Tapi, kadang-kadang pilihan mereka boleh juga jadik salah dan yang paling penting yang nak kawen kamu, bukan mereka.

Sekiranya tak berjaya juga nakambil hati mereka, maka buatlah solat mintak petunjuk dan lebih baik sekiranya ikut sajalah cakap mereka sebab mereka yang bela kita dari kecik, bukan pakwe atau makwe kita (aku tulis macam senang saja. hahaha.....)

Jangan belakangkan keluarga..

Last sekali, apa-apa pun kalau nak buat apa-apa pastikan keluarga kamu tahu. Nak ke disko ke, clubbing ke, merempit ke.. Cuba mintak kebenaran dahulu contohnya macam ni:

"Mak, Ina nak keluar clubbing sampai subuh ye malam ni..."

"Mak, Ali nak buat maksiat dengan girlfriend ye malam nie.."

"Ayah, malam minggu ni Abu nak merempit kat dataran Merdeka ye.."

Aku pasti kalau tapak tangan tak melekat kat pipi, mungkin kaki kanan melekat belakang badan. Lagi, mungkin batang kayu akan dilibas ke belakang badan anda berkali-berkali..

Nota kaki:

Bila nak balik kampung ni! Hadoooii!

Alma, siap ko nanti Alang balik!!! Kenapa ko sangat comel...


Read Users' Comments (2)

KAIN SINGKAT GADIS JEPUN


Sekarang kepada lelaki-lelaki (termasuk aku) yang suka sangat mengusha tidak perlu bersusah payah menggunakan imaginasi yang tinggi. Macam di bawah.....:P



Gadis-gadis Jepun di atas bukanlah bertindak melondehkan atau mengoyakkan kain atau seluar.

Tapi sebenarnya itu adalah gambar yang di print terus ke kain atau seluar untuk menampakkan tahap seksi melampau seakan-akan nak menayang panties..

Fesyen diatas menjadi kegilaan di Jepun (rasa macam nak g Jepun plak nie.. hahah)

Macam mana gadis-gadis di Malaysia? Terasa ingin mencuba?

Nota kaki:

Ini bakalmeningkatkan kes rogol dan lari. Harus naik mendadak statistik..:)













Read Users' Comments (2)

PROTON CONCEPT


Proton Tuah



Proton Jebat


Proton Lekiu


Proton Kasturi




Proton Lekir




Nota kaki:

Boleh tahan cun...

Angkat lapan lah.. haha











Read Users' Comments (1)comments

KEBARANGKALIAN

Salam bloggerz..


Ingat tak masa ditingkatan lima ada belajar pasal "kebarangkalian"...

Aku pun sebenarnya dah lupa tentang aspek kebarangkalian ni.

Tapi banyak sebenarnya yang boleh kita aplikasikan dalam kehidupan. haha.. Macam mana? Sekejab.. Fikir 2 saat.

Macam ni ye..

1. Anda duduk mengangur dan tidak bekerja. Duduk sehari suntuk di rumah tanpa membuat apa-apa. Maka "kebarangkalian" anda mati kebulur adalah tinggi.

2. Seorang perempuan menumpang tidur di rumah kawan lelaki beliau dengan alasan tidak dapat tiket bas untuk balik kampung. Maka "kebarangkalian" perempuan tersebut dirogol adalah tinggi.

3. Seorang mat rempit membuat aksi willy dan wikang dengan tanpa bersalah pada tiap-tiap minggu. Setiap kali mat rempit tersebut membuat aksi willy dan wikang tersebut, maka "kebarangkalian" beliau untuk mati eksiden cium belakang lori treller adalah semakin tinggi.

4. Seorang lelaki dan wanita berdua-duaan sedang dating di taman pada waktu Maghrib. Maka "kebarangkalian" wanita tersebut kena raba, atau nafsu meningkat, atau berakhir terkulai di dada lelaki tersebut adalah tinggi. "Kebarangkalian" akan kelahiran seorang anak tanpa nikah juga akan meningkat.

5. Seorang wanita berjalan seorang diri di sebuah lorong yang sunyi dengan beg tangan tersandang. Maka "kebarangkalian" wanita tersebut kena ragut adalah tinggi.

Dapat kan?

Motif disini, setiap yang jadik sebenarnya kita dapat elakkan.

Jangan seratus peratus menyalah kepada takdir atau ketentuan.

Kita ada akal untuk bezakan mana baik dan mana buruk.

Nota kaki:

Ingatan kepada diri sendiri saja.

Kepada sesiapayang sempat komen, sila senaraikan lagi bentuk-bentuk "kebarangkalian" yang berbeza..:)


Read Users' Comments (0)

HEADER BARU


Header baru... Thanks kepada housemate: Wan Mohd Harith Irzard.


Kepada sesiapa yang berminat untuk tempah t-shirt ke, bunting, business card dan apa-apa lagi berkenaan design, search beliau di facebok.

Read Users' Comments (1)comments

TARAM BELAKANG

Salam maal hijrah..


Macam-macam jadik.. Lepas satu dan satu. Dah malas nak merungut. Mak cakap tak baik.

Laptop akhirnya mengalami kerosakan yang fatal. Dem!

Kurang lagi la aku mengupdate blog. Sabar je lah.

Dan lagi satu, KENA TARAM BELAKANG.. :(

Macam ni..

Selasa lepas, aku dalam perjalanan yang huru hara mencari sebuah kedai tinted cermin kereta kat Shah Alam. Kenapa huru-hara? Sebab aku carikkedai tersebut takjumpa-jumpa@ sesat. Padahal aku dah dekat 3 tahun lebih kat Shah Alam.

Tengah melilau-lilau, di satu "roundabout"@ bulatan kat Seksyen 25, dengan tidak semena-mena satu van taram belakang kereta aku.. Aduh!

Aku turun..

Aku: Aduh bro... Macam mana boleh langgar nie.. (sambil tepuk dahi)

Bro: Sori la, ingat tadi lu nak terus.. Tetiba lu berenti plak..

Aku: Yela, kan ada kereta tue. Mesti la aku berenti..

Bro: Jom park tepi dulu...

Aku dan bro tadi pun park kat tepi jalan...

Aku: Hmmm... Macam mana ni bro. Nasib tak kemik nie.

Bro: Itulah pasal.. Hmm.. Aku ada RM 30 je ni. Gajipun belum masuk.

Aku: (Tengok muka bro tue atas bawah.. Umur dalam lingkungan 30 ke atas. Sure dah kawen. Keja bawak van ni. Comfem.)

Hmm... Takpalah bro. Tak kemik calar sikit je. Halal je la..

Bro: Betulke?

Aku: Ye lah..Nak buat macam mana.. Dah nak jadik.

---settle----

Sambil aku melilau lagi drive sambil carik kedai tinted aku terfikir. Kalaulah aku yang langgar, mau kena pau tak ingat ni. Situasi yang memang tak akan lepas kena pau.

Sedangkan aku yang nak masuk selekoh bagi signal pun masih lagi kena hon tak ingat (tak tau apa salah aku) inikan pulak lagi bila aku yang langgar.

Hampeh tak?

Nota kaki:

Esoknya aku pergi la beli yang polish kereta tue. Tengah polish baru aku perasan, kemik sikit. Hmm...

Kalau kamu dan kamu semua dalam situasi macam aku tadi, apa yang akan kamu dan kamu semua buat?





Read Users' Comments (6)

AKU SEBATANG PENSIL...

Aku dilahirkan di sebuah kilang yang terletak di Selangor. Warnaku kuning belang hitam macam harimau. Pada mulanya aku tumpul tiada mata. Selepas siap dipek, aku dibawa oleh lori ke satu pasaraya besar......

Nostalgia kan karangan macam ni? Bukan setakat "Aku Sebatang Pensil" tapi ada macam-macam lagi jenis karangan macam ni macam "Aku Sebiji Bola", "Aku Sehelai Baju" dan macam-macam lagi.

Zaman karangan ini masa UPSR pada mereka yang lahir pada kira-kira tahun 1983 dan ke atas. Cukup suka kalau dapat buat karangan ni.

Paling tak boleh blah masa ending.. Selalunya macam ni: "Akhirnya, aku dibuang tidak berguna lagi. Tuan aku sudah ada pensel baru dan oleh kerana aku makin kontot maka aku dbuang begitu saja. Itula nasib aku. Sebatang pensil".

Kadang-kadang aku suka jugak buat happy ending. Tapi happy ending macam tak best. Tak dramatik..

Karangan macam ni memang betul ingatkan aku tentang perjalanan hidup. Hidup kita juga ada tahap. Macam ni:

Tahap proses (sama ada secara sah atau tidak)

Tahap bersebati (sperma tambah ovum)

Tahap berkembang (dalam perut ibu)

Tahap dunia (dari lahir sampai la nak mampos)

Tahap nak mampos (nazak)

Tahap kubur (Sudah mati)

Tahap hisab (timbang amalan)

Syurga atau neraka................

Sama kan macam pensil tadi? Pensil pun ada tahap jugak la kan. Akhir sekali kena buang sebab dah takda guna.

Tutup cerita serius. Bukak cerita lawak. Haha..

Rasanya, karangan ni adakah masih relevan dengan zaman sekarang? Relevan kalau tukar tajuk kasi advance sikit macam:

Aku Sekeping Kondom..

Aku Sekeping CD Blue..

Kan?

Zaman berubah jadik karangan pun meti la berubah.. Betul?

Nota kaki:

Kering idea..

Jangan jadik macam "pensel".. hahah

Read Users' Comments (3)

TIP MENGAYAT 1: Caring @ Ambil Berat

Ni sebenarnya bukan tip daripda aku. Tapi daripada bos aku yang ada pengalaman luas bab mengayat perempuan. Haha...


Dan aku sudah declare kepada bos aku bahawa beliau adalah sifu aku. :)

Aku dengan selamba tanya beliau:

"Sir, macamana nak ayat perempuan?"

Bos aku jawab:

"Rupa paras tak la penting sangat, tapi u mesti caring..."

Aku tanya beliau lagi:

"Bos kalau beliau menyampah sebab kita ni terlebih "care" sangat?

Bos aku jawab dengan selamba:

"Lama mana sangat la beliau nak menyampah"?

Aku gelak sambil fikir?

CARING??

Caring atau dalam Bahasa Melayu "ambil berat"...

Macam mana tue?

Macam soalan-soalan ni ke:

1. Awak dah makan?
2. Awak dah minum?
3. Awak dah berak?
4. Awak dah istinjak?
5. Awak dah mandi wajib?
6. Awak dah ................................

Dan macam-macam lagi????

Susah gila kan nak caring ni...

Kalau macam ni pulak macam mana:

1. Beliau sedang ada masalah, kamu dengar dengan teliti: Caring tak?
2. Beliau takdak duit, kamu belanja beliau makan KFC: Caring tak?
3. Beliau sakit, kamu lawat beliau dengan bawak buah pisang setandan: Caring tak?
4. Beliau telefon kereta beliau terbabas cium divider jalan, kamu cepat-cepat pergi tempat kejadian: Caring tak?
5. Beliau sembelit, kamu belikan beliau julap: Caring tak?
6. Beliau kelihatan sakit sebab senggugut, kamu belikan beliau Penadol Menstrual: Caring tak?

Dan macam-macam lagi.....

Caring @ ambil berat bagi aku tak boleh dibuat-buat sebab kalau dibuat-buat maka si pelaku akan rasa terpaksa dan rasa tak best.

Bagi aku caring @ ambil berat bukan setakat kepada orang yang kamu nak ayat tapi lebih penting kepada keluarga, kawan-kawan, masyarakat dan negara.. Chheeewwahh!

Caring @ ambil berat tak sama dengan mengongkong. Mengongkong macam anjing yang sedang gonggong tulang tapi caring @ ambil berat ni kira macam makan nasi kandar kat penang. Sedap melampau.. (Cilaka apa aku merepek ni!!!)

Paling penting, caring @ ambil berat biasanya terjadi dengan natural dan ia bukan dibuat-buat. Kalau dibuat-buat itu namanya memaksa diri..

Sekian... (Sila jangan ambil port sebab aku sendiri tak dak awek!)

Nota kaki:

Laki biasanya akan cuba caring @ ambil berat sedaya upaya masa mengayat. Tanduk sebenar hanya akan terkeluar lepas beliau sudah berjaya memiliki kamu (perempuan).

Lebih baik kalau caring @ ambil berat kepada keluarga.

TIP HANYA KEPADA MEREKA YANG MERANCANG MENGAYAT SEBAB NAK CARIK CALON BINI TAPI BUKAN BUAT BENDA TAK ELOK!!

Read Users' Comments (4)

AKU PENIPU?

Serius aku tak tahu nak klasifikasikan cerita ni sebagai cerita lawak, cerita bodoh, cerita sengal atau serius.

Pagi tadi, aku pergi Proton Care Glenmarie Shah Alam sebab kereta dah sampai mileage 1000 km. Jadik wajib kena servis la kan.

Sebelum ni, kira-kira sebulan lepas ada sekali aku pergi sana sebab kereta aku dengan jayanya mencium divider jalan dan oleh kerana terlebih cium maka lower arm kat tayar bengkok dan balancing lari. Kos perubatan beliau ketika itu adalah RM 250.00.

Nak dijadikan cerita, masa aku tengah menunggu untuk kereta diservis, aku perasan ada sorang bro yang handle kereta aku untuk pertama kalinya asyik duk usha aku.

"Apahal mamat ni?" Dalam hati aku duk fikir..

Tak lama aku keluar jalan kaki pergi stesen minyak sebab nak cucuk duit sebab kos servis pertama kali 1000 mileage RM 180.00 (dalam dalam poket ada sepuluh ringgit saja.. aku budget sebab kereta under warranty inft servis 1000 mileage free. Cinabeng rupanya kena bayar).

Lepas dah settle cucuk duit aku pun duduk balik dengan selamba sebab expected kereta siap 10.30. Ada lagi sejam. Aku layan suratkhabar Metro kejab.

Tiba-tiba bro yang handle aku untuk first servis tue datang kat aku. Aku pun senyum la.

Bro tue cakap:

"Kelmarin yang lower arm bengkon tue kan?"

Aku jawab:

"A'ah, kereta ok je bro.."

Bro tue jawab:

"KELMARIN DUIT BAGI TAK CUKUP LA...LAGI SERATUS. Lepas tue saya call tak angkat..."

Aku jawab sambil gelak:

"Laa... Yeke. Masa bro call saya tengah drive la sebab tue tak angkat. Takpalah nanti masa nak bayar servis ni saya bayar balik".

Serius aku memang tak sedar aku bagi duit tak cukup kat bro tue. Beliau pun kepala hangguk jugak tak kira. Masa beliau call aku tengah drive. Tambah lagi handphone aku silent mode masa tue mana nak sedar. Aku ingat beliau nak tanya pasal kereta ok ke tak. Aku tak jawab la. Takda plak beliau message aku ke apa.

Lepas bro tue blah, aku pun check beg duit. Mak ai aku cucuk tadi memang cukup-cukup je. Takkan aku aku nak jalan kaki satu kali lagi round bapak panas masa tue. Aku cakap dalam hati lepas kereta siap aku g la kejab Stesen Minyak cucuk duit.

Ok.. Lepas kereta aku siap, bro tadi datang kat aku.

Aku cakap:

"Saya nak cucuk duit jab sebab tadi cucuk cukup-cukup je untuk servis yang ini".

Bro tue pandang aku atas bawah:

"Saya bukan tak nak percaya tapi...."

Aku jawab kat bro tue:

"Bro, kalau saya tipu buat apa saya datang balik buat servis kat sini"

Bro tue cakap:

"Itulah yang saya pelik. Terfikir jugak tadi kalau awak tipu kenapa datang balik. Takpelah saya percaya...."

Aku pun terus pergi stesen minya cucuk duit then bayar la yang tertunggak.

ADAKAH AKU INI PENIPU?

Nota kaki:

Masa aku sampai rumah masa bro tue call, aku sebenarnya rasa pelik sebab duit macam ada lebih.

Patut la rupanya aku bayar tak cukup. Hahahah..

Read Users' Comments (7)

"MEREKA" MUNGKIN CANTIK TAPI.....

Salam bloggerz..


Alhamdulillah mood nak update blog datang balik..

Harap aku lebih istiqamah lepas ni.

Satu lagi, kepada member-member bloggerz, aku mintak maap belum sempat blogwalking ke blog korang. Bayangkan sekarang aku kerja 10 jam sehari tanpa henti. Nanti cuti aku jalan ke blog korang semua. Terima kasih yang sudi singgah.

Tema minggu ini adalah jiwang. Hahah..

Ini perihal lelaki.......

Lelaki adalah makhluk yang dijadikan oleh Allah dengan sedikit sifat malu berbanding perempuan. Tapi sekarang perempuan pun ramai yang kurang lebih rasa malu berbanding lelaki.

Lelaki paling suka usha perempuan cun, dahi licin, body mantop, dan lain-lain lagi. Dan perempuan sekarang makin suka tayang body macam seakan-akan melambai-lambai kepada mat rempit dengan ayat manja:

"Marilah rogol aku...." Titik. Bukan nak cerita pasal ini. Cuma nak cerita pasal perempuan lawa tapi.............

Aku suka usha perempuan lawa. Serius tak tipu. Tapi, oleh kerana aku ni banyak memikir, lepas mengusha dengan jayanya ibarat kata pepatah "habis madu sepah kena buang" aku selalu berfikir banyak perkara.

"Ya beliau cantik, tapi......

"Adakah pagi ini beliau mandi dan gosok gigi?"

"Pukul berapa beliau bangun?"

"Bilik beliau adakah macam sarang tikus macam bilik aku? Hahaha..."

"Adakah beliau hanya cantik dan hanya tahu make up saja tapi benda lain semua beliau tak tahu?"

"Adakah beliau ini tak boleh hidup kalau tiada lelaki"

"Adakah beliau seorang playgirl"

"Adakah beliau high maintenance?"

"Adakah beliau suka tengking-tengking dan hempas barang?"

"Adakah beliau kerja asyik menjiwang dengan pakwe saja?"

"Adakah beliau hormat mak ayah beliau?"

Dan macam-macam lagi yang aku fikir..

Aku pernah cakap kepada seorang rakan bahawa aku trauma bila tengok perempuan terlalu cantik sebab itu membuatkan aku banyak berfikir dan jadik tension. Member aku gelak guling-guling sampai lupa diri...

Aku selalu terfikir bahawa setiap orang dilahirkan tidak sempurna. Contohnya macam minah-minah mat saleh yang berambut blonde. Kalau di barat, minah-minah mat saleh berambut blonde sering dikatakan cantik tapi IQ nya agak kurang sikit. Itu di barat dan aku memang sangat-sangat tidak percaya.

Kecantikan bukan segala-galanya sebab kecantikan boleh luntur bila lanjut usia (kecualilah kalau suntik botox atau buat pembedahan plastik atau pakai susuk.. hahah)

Yang kekal adalah peribadi yang luhur dan murni.

Nota kaki:

Cantik, luhur serta murni sangat susah dicarik!

Cantik saja tidak guna... Akai kena kasi ada jangan duk merenyam ke hulu lihir dengan Mat rempit saja...

Esok aku update pasal LELAKI YANG KACAK TAPI........




Read Users' Comments (6)

TUHAN ITU MAHA ADIL...

Salam bloggerz...


Pertama maaf sebab lama tak update blog.. Ermm ada ke org baca blog aku ni??

Kedua nak kongsi satu cerita. Entri agak jiwang kalau nak muntah hijau siap plastik hitam cepat-cepat..

Sesungguhnya.. Allah Maha Adil..

Aku jarang sebenarnya nak cerita hal personal atau hal cintan cintun di blog. Tapi entri jiwang ni aku tulis sebab rasa perlu dan bosan.

Pernah kamu dan kamu semua putus cinta? Pernah kan? Rasa macam mana? Ada tak pahit macam peria mentah belum goreng letak kicap sama cili sama perencah maggie cukup rasa?

Malam semalam, entah macam mana aku call ex-girlfriend aku yang sangat la cxtx. Lama dekat dua bulan aku tak contact beliau.

Sekali sekala borak banyak jugak yang la cerita yang keluar dan satu yang menarik sekali adalah ayat yang berbunyi macam ni:

Beliau cakap: "Nak tahu, saya dah tukar kereta baru.. Papa hadiahkan"

Aku tanya balik: "Aik, bukan awak dah ada Myvi Oren ke?"

Beliau jawab: " Tak, ni baru tukar.."

Aku tanya balik: "Kereta Malaysia ke luar"

Beliau jawab: "Luar.. Tekalah...."

Aku jawab: "Malas nak teka.. Cakap je"

Beliau jawab: "Alaa... Awak ni.. Suzuki Swift la.."

Aku jawab: "Mak ai.. Sekali tukar Suzuki Swift. Myvi Oren?"

Beliau jawab: "Adik-adik kan dah besar.. Bagi kat adik guna".

Aku tanya balik: "Kenapa tukar?"

Beliau jawab: "Hari tue saya down sangat. Papa nak cheer me up so papa ask me Diha why dont you change your car? I said yes la.."

Dalam hati aku ada sikit detik. Mak ai nak cheer up sampai beli kereta baru..

Aku nasihat kepada beliau bahawa beliau sangat bertuah sebab sebab dilahirkan dalam keluarga yang sangat aman damai, kaya raya dan hidup macam puteri raja. Apa nak pun dapat. Aku nasihatkan kepada beliau jangan sesekali derhaka dengan mak ayah beliau..

Aku cakap lagi, aku ni nak dapat sebutir Saga BLM tue pun kerja separuh mati baru dapat. Beliau tukar kereta macam tukar baju saja...

Sebelum tertidur semalam, aku terfikir apa akan jadik kalau aku ni dijodohkan dengan beliau? Aku ni kira datang dari keluarga sederhana dan memang sangat sederhana. Hidup penuh ranjau onak duri hutan lalang semua. Kalau la beliau dijodohkan dengan aku, macam mana beliau nak hidup tanpa shopping atau kesenangan melimpah ruah?

Sanggupkah beliau terima keluarga aku?

Sanggupkah beliau susah payah hidup sama aku?

Sangggupkah beliau layan petai sama ikan keli bakar sama aku?

Sanggupkah beliau tidur kat rumah aku di kampung yang sejuk dengan nyamuk hurung kepala?

Dan macam-macam lagi yang aku fikir..

Dan Tuhan itu memang Maha Adil.

Aku dengan beliau tak mungkin dapat hidup sama-sama sebab ibarat macam langit dan bumi.

Tuhan uji aku dengan pisahkan aku dengan beliau.

Mula-mula clash aku selalu fikir yang Tuhan itu tidak adil sebab buat aku macam ni.

Lama jugak aku down. Tapi aku cool beb. Hahah...

Dan sekarang aku memang sedar. Setiap yang jadik itu memang ada hikmah dan perancangan dan ketentuan Allah itu adalah sempurna.

Tapi satu kenan ingat. Allah tak akan mengubah nasib sesuatu kaum atau seseorang kalau kita tak ubah diri kita sendiri dahulu.

Dan lepas aku clash aku bangun balik. Kumpul kekuatan hidup susah payah carik kerja baru sebab majikan lama naya aku dengan tak bayar gaji.

Dan hasilnya memang mula sudah nampak. Satu impian aku sejak sekian lama tercapai.

Dan satu lagi.. Lidah memang boleh menipu dengan katakan "Aku benci kau"

Tapi hati kecil detik sikit-sikit ala-ala lagu Yuna: "Kenapa aku tak boleh lupakan kau.. Dan kenapa muka senget kau selalu aku terbayang-bayang?"

Itu dinamakan CINTA..

Sungguh perancangan dan ketentuan Allah adalah sempurna.


Nota kaki:

- Sekali sekala jiwang.. haha.
- Calon bini suh mak carik sudah....

-DIHA AKU MEMANG BENCI KAU! (Tapi betulke aku benci kau?)

-Dem.. Kenapa jiwang sangat malam ni??




Read Users' Comments (14)

SUDAH JATUH CINTA SAMA BETTY

Jalan hidup aku ni nak kata senang tak la senang. Tapi nak kata susah, tak la susah sangat. Sedaang-sedang saja.

Tapi, apa yang pasti, selalunya apa yang aku rancang memang tak akan pernah jadik kenyataan.

Jangan rancang nak kawin tak jadik sudah. Hahah...

Lepas aku grade dari UiTM, agak tak lama aku kerja sebagai penulis di Majalah Masakan The Cook. Malas nak ungkit sebab kebanyakannya selama tujuh bulan aku kerja kat sana, seriusly memang...........................

Tanpa dirancang la kan, aku yang tengah desperate carik kerja dicampak ke Maxis sebagai Customer Care Consultant (yang agak berhemah). Seriusly, sepanjang aku hidup, tak pernah aku terfikir aku kerja kat sini. Sungguh tak tipu...!!!

Dan aku percaya, semua ni memang ada hikmah..

Bagi yang tak tahu, Customer Care Consultant di Maxis adalah merangkap mangkuk atau minah hayun yang hari-hari tadah telinga dengar customer membebel, mengadu, kena hamun, pujian, hargaan dan sebagainya. Tapi hanya melalui telefon saja. Interaksi 100 peratus adalah bergantung kepada kepandaian, kecekapan serta nada suara. Lantaklah nak tunggang terbalik sekalipun.

Kerjaya sebagai Customer Care Consultant sangat mencabar dan kadar berhenti kerja sebelum masuk floor (real working area) adalah tinggi. Tak semua orang boleh buat kerja ni dan seriusly boleh kata mencabar jugak. Tapi yang paling best adalah tiada kerja dibawak balik rumah. Habis kerja habis. Titik.

Kerjaya ni perlukan kesabaran yang tinggi, dan juga tahap kawalan stress yang agak baik sebab kalau stress tak dapat dikawal maka akan anda akan huru-hara.

Lagi yang paling best adalah, tiap-tiap hari mesti ada customer yang telefon dan anda tak tentu pasal akan lena marah tanpa sebab. Mesti ada punya. Aku mula-mula hangin jugak tapi bila dah lama-lama aku rasa menda tue adalah natural dan interesting.

Manusia biasalah kan? Perangai seribu satu macam. Pelik, baik, pemarah, dan macam-macam lagilah! Jadi sebagai orang yang uruskan customer, maka harus belajar menadah telinga dan jadik pendengar yang baik. Dan bagi aku, yang paling best adalah bila customer cakap "anda telah berikan servis yang sangat baik".

Bagi aku, customer tak akan marah atau mengadu atau buat aduan tanpa sebab. mesti ada sebab. Conthnya macam charges "On Panas" ke, "On Jiwang" ke... dan lain-lain.

---------------------

Aku masih harapkan impian untuk jadik lecture jadik kenyataan. Tak akan aku give up. Tapi dengan kerja sebagai Customer Care Consultant ni aku akan bakal miliki kereta sebijik. Hahaha... (tak dapat-dapat lagi walau semua dah settle.. Cilakak sungguh!!)

Dan, sekarang aku mau tidur sebab esok keja pagi...

Salam..

Nota kaki:

Bilalah nak lepas temuduga lecture ni.. :(

-Love my Job!~!-

Read Users' Comments (5)

SIAPA SALAH: LELAKI ITU @ PEREMPUAN ITU?

Maaf para wanita: Entri ini untuk menyedarkan anda..

Tadi, aku borak-borak dengan kawan lama kat Facebook.. Borak punya borak keluar satu strory yang aku rasa memang wajar kaum wanita jadikan pedoman.

Kawan aku berkongsi dengan aku pasal cerita beliau dengan rakan beliau yang sekarang sedang menjanda tak sudah. Ceritanya macam ni.. Aku namakan kawan kepada kawan aku yang bermasalah tersebut sebagai Betty (bukan Ugly Betty).

Betty ni seorang pelajar IPTA jurusan ********. Cantik, bergaya, manja, comel. Pendek kata semua yang best bagi kepada beliau.

Betty mula kenal dengan seorang lelaki agak-agak hampir separuh abad (rumah kata pergi, kubur kata mari-mari), aku namakan Ali, secara tak sengaja masa beliau dan ayah beliau nak beli kereta untuk kegunaan Betty ulang alik ke kelas. Konon jauh la kan (padahal naik bas pun boleh). Sejak dari mula pertemuan secara tak sengaja tue, Betty dan Ali mula rapat. Sebabnya, ayah Betty ni teman beliau sekali saja. Lepas tue semua hal pasal kereta tersebut Betty uruskan. Jadi, memang si Ali ni akan selalu contact Betty dan lama-lama makin rapat. Ditambah pulak si Ali ni bagi pulak pakej percuma, beli kereta percuma kelas memandu (macam cerita Impak Maksima) maka makin la rapat si Betty dengan Ali ni.

Ali memang terus terang katakan kepada Betty bahawa dia memang dah beristeri, anak dah nak masuk 5. Ali terus terang katakan kepada Betty dia tak bahagia dengan isteri beliau. Dan dalam hal ini, status Ali memang Betty tahu dari mula lagi.

Ayat punya ayat, lama-lama Betty ni cair dengan Ali. Maklumlah, Betty ni baru clash dengan pakwe beliau dan Ali macam isi kekosongan la kononnya. Sungguh, ayat lelaki separuh abad memang sangat power.

Tanpa fikir panjang, lepas kira-kira tiga bulan madu kasih, maka Ali dan Betty tekad kawin kat Siam. Yelah, comfirm-comfirm la kan keluarga Betty tak izinkan sebab Betty pun belajar lagi. Bini Ali pun memang tak kasi peluang punya. Maka mereka pun kawin di Siam. Gedebak gedebuk, perkahwinan tersebut entah mcam mana sah plak.

Lepas kahwin, si Ali sewakan satu rumah kepada Betty. Tak lama lepas tue, maka Betty pun mengandung. Ye lah kan, dah sedap-sedap buat mesti la mengandung. Pelajaran Betty entah ke mana hala.

Masuk bulan keempat Betty mengandung, Ali mula buat perangai. Telefon jarang. Datang lagi la jarang. Betty ajalah telefon. Mana taknya, Ali dah kantoi dengan bini pertama beliau sudah. Maka episod lepas tangan bermula (Ya lah kan. Madu yang dihajatkan dah dapat. Tunggu nak buang sepah sajalah). Cakap si Ali pun mula sudah tengking-tengking. Manja-manja hilang sudah.

Masuk bulan keenam Betty mengandung, Betty yang tinggal sorang-sorang jatuh masa mandi. Pendarahan sangat banyak dan dalam susah payah, Betty telefon Ali. Ali macam endah tak endah. Dalam susah payah, Betty berjaya jugak buka pintu rumah dan kebetulan jiran beliau (lelaki bujang) nampak. Maka lelaki tersebut la hantar Betty ke hospital. Si Ali masa sampai kat hospital bukan nak kesiankan Si Betty, dihamunkan pulak si Betty an Ali tuduh Betty main kayu tiga dengan lelaki tersebut dan masa tue Ali jugak tuduh Betty berzina dengan lelaki bujang tersebut. Lelaki bujang tersebut macam bengong tiba-tiba kena tuduh dan blah sebab tak mau cerita panjang.

Betty keguguran. Sepanjang Betty kat hospital, sekali pun Ali tak jenguk (lepas hari tue). Betty balik pun tak berjemput. Naik teksi je.

Sampai je Betty kat rumah, Ali tunggu. Tanpa fikir panjang, Ali ceraikan Betty masa tue jugak. Maka terpinga-pinga Betty tak tahu hala tuju.

Tebalkan muk, Betty balik juga rumah keluarga. Tapi keluarga macam endah tak endah sangat walaupun tak halau Betty. Yelah, keluarga masih makan hati sebab Betty kawin lari...

Macam tuelah nasib Betty. Nasib baik Betty kuat. Dan akhirnya sambung balik belaja kat kolej swasta.

.........................................................

Pendapat korang tentang cerita ni? Siapa salah sebenarnya?

Pendapat aku macam ni.

-Aku simpati dengan Betty, tapi dalam dalam hal ni, Betty tanggung akibat atas kebodohan beliau.

-Bagi aku, Betty sangat bodoh sebab dari mula lagi Ali dah terus terang bahawa beliau dah kawin.

-Betty patut tahu batas dan dalam hal ini, Betty endahkan batas tersebut.

-Jodoh memang Allah tentukan, tapi kita harus berusaha carik yang terbaik. Kalau penagih dadah yang di carik, maka anda akan dapat penagih dadah. Jika anda carik kasanova, maka anda akan dapat kasanova. Kalau anda carik laki orang, maka anda akan dapat laki orang.

-Keadaan ni samalah macam ajal. Ajal memang Allah tentukan. Tapi kita harus berusaha elakkan. Contohnya, kalau korang sengaja baring atas landasan KTM, maka jika KTM lalu 99.9999999999999999 peratus korang akan mati dan badan korang akan hancur atau sekurang-kurangnya putus dua dilanggar KTM.

-Macam tu jugaklah dengan cinta. Cinta harus ada batas dan akal yang Allah berikan harus kita gunakan sebaik-baiknya untuk menilai yang mana baik dan mana buruk.

-Buang jauh-jauh bidalan "buang emak buang saudara, kerana kasih hamba turutkan", sebab itu adalah mengarut. Walau apa pun, restu mak bapak kita sangat penting.

-Jangan menggatal dengan laki orang. Punyalah banyak jantan single, laki orang jugak nak dikebas. Bingung.

Tentang Ali

-Ali hanyalah seorang lelaki normal yang tahu ambil kesempatan yang terhidang.

-Lepas tanggungjawab itu perkara biasa dan perempuan memang selalu jadik mangsa.

-Ali tidak rugi apa-apa, beliau sudah dapat itu "Madu"



Read Users' Comments (10)

KALAU...

Kalau satu perkataan yang patut kita elak. Sebab?

Jarang berfikir

Orang yang gunakan perkataan kalau selalunya adalah orang yang jarang berfikir sebelum buat keputusan dan kemudian menyesal tak tentu hala kalau sesuatu jadik. Contoh:

-Lelaki: Kalaulah aku tak pancut dalam, mesti awek aku tak mengandung.. Silap betul!

-Perempuan: Kalaulah aku tak ikut pakwe aku balik rumah sewa dia sebelum balik raya hari tu, mesti dara aku masih ada

Tak hati-hati

Orang yang selalu menggunakan perkataan kalau jugak selalu adalah mereka yang tidak berhati-hati dan main hentam, kemudian menyesali takdir dan semacam tak percaya Qada' dan Qadar Ilahi. Contoh:

-Aku menyesal! Kalau aku tak bawa kereta laju-laju tempoh hari, mesti aku tak eksiden dan bini aku dan anak aku mungkin hidup lagi

Dalam hal di atas, sepatutnya si pelaku berhati-hati atau berusaha untuk elakkan kemalangan daripada berlaku (contoh bawak kereta perlahan-lahan, patuhi undang-undang).

Tapi, ajal maut itu adalah di tangan Allah. Itu adalah Qada' dan Qadar daripada Allah. Kita boleh mengelak, tapi jika berlaku juga itu memang ketentuan-Nya.

Kuat berangan

Orang yang selalu menggunakan perkataan kalau juga biasanya orang yang kuat berangan. Contoh:

-Kalaulah aku ni kaya....

-Kalaulah aku ni hensem...

-Kalaulah aku ni superhero...

-Kalaulah aku ni tak bodoh...

Pandang depan

Hidup kita kena terus pandang depan. Kalau sikit-sikit "kalaulah", kita macam patah balik menyesal tak sudah tentang apa yang dah jadik.

Lepas ni, mungkin kita boleh tukar perkataan "kalau" jadik macam:

Aku tak akan ulang lagi silap lepas

Aku mesti bertanggungjawab sebab mengandungkan awek aku

Aku mesti jadik kaya

Aku mesti mengorat dia

Kan nampak macam lebih positif? Hahah..


Nota kaki:

Aku pun selalu jugak guna perkataan "kalau". Peringatan kepada diri aku sebenarnya

Takziah kepada keluarga Allahyarhamah Datuk Sosilawati dan jugak mangsa-mangsa yang terlibat..


Read Users' Comments (4)

AZAM SELEPAS RAYA

Azam selepas raya:


Berblogging secara serius!!

Berjimat cermat

Berkumpul duit

Bercari girlfriend!! hahaha.. BERMINAT?? Sila isi borang kosong di bawah:

Nama:

Nama Timangan:

Jantina:

Umur:

Bangsa:

Pekerjaan:

Status:

Soalan cepu emas: Adakah anda perempuan mata duitan? Hahahah..

Jawapan: a: Ya b: Tidak c: Kadang-kadang



P/s: Sila isi dengan jujur dan berhemah.. :)

Nota kaki:

- SELAMAT HARI RAYA. MAAF ZAHIR DAN BATIN. Mungkin selama aku menulis dan hasilnya pun tak seberapa ni, ada menyinggung perasaan kamu sekalian.

- Jangan ambik pot dengan borang di atas. Aku cuma gurau saja sebab tengah bosan menunggu member. Sekali lagi JANGAN AMBIK POT!





Read Users' Comments (9)

PERASAN BAGUS

Salam Ramadan

Hari ni aku cuti. Jadik aku dengan senang hati boleh update blog dan jugak blogwalking malam nanti.

Serius kadang-kadang aku sangat tertekan dengan manusia yang perasan dirinya cukup bagus. Walhal, kalau diikutkan tunggang terbalik sama jugak dengan manusia-manusia lain. Entah-entah lagi teruk.

Contoh:

Ahli politik

"Saya berjanji kepada tuan-tuan dan puan-puan, jika memilih saya pada pilihanraya kali ini, maka saya akan membawa satu reformasi kepada kehidupan tuan-tuan dan puan-puan. Pembangunan akan kita jalankan, kita akan tolong yang miskin, kita akan buat itu, kita akan buat ini..... dan bla.. bla.. bla.. bla.."

Padahal lepas habis pilihanraya, perut wakil rakyat saja makin buncit. Yang depa tahu, buat kecoh kat dan negeri, bergaduh kat dewan rakyat, dan bergaduh dengan yang membangkang.

Ada ka patut?

Majlis Perwakilan Pelajar

Selepas perhimpunan perwakilan pelajar seluruh Malaysia tempoh hari (aku tak ingat hari apa), semua mereka-mereka ini menyatakan persetujuan untuk membenarkan pelajar berpolitik, tapi di luar kampus.

Punya la hampeh, penat-penat berjumpa ramai-ramai, ini yang depa fikirkan? Hmmm...

Aku memang dari dulu (sejak zaman aku belajar) merasakan bahawa MPP ni macam takdak peranan. Sebab aku rasa kalau takdak pun, memang takdak kesan langsung.

.........................

Kalau diikutkan, perasan bagus memang boleh bikin bebai. Bayangkanlah, kamu sedang sedap-sedap beristirehat, tiba-tiba saja kena sound. Contoh:

Tidur di bulan Puasa

Kamu cuti hari ini. Sepanjang minggu kerja-kerja dan kerja. Sedang sedap kamu tidur sekejab, kena plak sound dengan member sebab tidur bulan puasa. Walhal member tersebut pun baru saja bangun tidur (awal dua jam daripada kamu).

Macam mana?

............................

Kadang-kadang, orang yang perasan bagus jugak memang kalau cakap tak nak kalah. Padahal memang tentu-tentu sudah memang beliau yang salah. Contoh:

Kamu: Burung memang ada dua kaki kan?

Perasan bagus: Eh, bukan-bukan, burung ada lapan kaki. Lapan la..

Kamu: ???

............................

Dan, orang yang perasan bagus juga suka meninggi diri. Contoh:

Kamu: Macam mana interview tue? Lepas tak?

Perasan bagus: Aku malas lah. Sebab dia offer kecik sangat 3000. Ada company lain offer aku 5000.

Kamu: ???

...........................

Orang yang perasan bagus selalunya merasakan diri mereka adalah sempurna dan lebih baik daripada orang lain. Tapi sebenarnya mereka sama sahaja dengan orang lain. Atau mungkin lagi teruk. Contoh macam MPP dan jugak wakil rakyat yang aku sebutkan tadi.

..........................

Orang yang perasan bagus biasanya menjadi bahan umpatan kawan-kawan yang lain. Dan biasanya, walaupun beliau merasakan diri beliau cool, akan tetapi beliau kelihatan bodoh di mata orang lain.

Seriusly

.........................

Moral

Lebih baik merendah diri ibarat kata pepatah:

"Ikutah resmi padi, semakin tunduk semakin berisi"..


Nota kaki:

Kadang-kadang aku jugak jenis yang perasan bagus. Selalu saja nak betul...

Sama-sama berubah untuk jadik yang lebih baik...






Read Users' Comments (9)

KURUSKAN BADAN?

Seorang mamat yang gemuk masuk ke fitness center utk menguruskan badan. Seorang lelaki di kaunter bertanya kepada mamat tadi,

"Kami menawarkan 2 program disini... RM 50 utk versi'biasa' dan RM 100 untuk versi 'cepat'".

Mamat tu pun berkata, " saya ingat yang biasa lah sebab saya ni baru nak cuba kuruskan badan."

" Baik, encik sila masuk ke bilik no.5 di penjuru bilik sana ," jawab penjaga kaunter.

Mamat tadi pon masuk la ke bilik itu dan menutupnya. Selang 2 minit kemudian, seorang wanita cantik, lawa, body best, mantap masuk ke dalam bilik tersebut Dia kemudian menanggalkan pakaiannya sehingga menyebabkan mamat tu tak senang duduk,berpeluh.

Perempuan tadi berkata," kalau tuan dapat tangkap saya, tuan boleh buat apa saja dgn saya... hikhikhikk", dan dia terus berlari dalam bilik itu. Mamat tadi pun kejar la.. Kejar punya kejar sampai 10 minit pun tak dapat lagi. tapi mamat tu kejar lagi sampai terjatuh terjelepok lalu pengsan.

Apabila dia sedar, dia bangun dan terus ke penimbang dan mendapati beratnya sudah turun 3 kg.

" Wow.. memang senang nak turun berat badan".

"Memang berbaloi aku bayar RM 50 tadi", katanya seoarng diri.

Keesokkan harinya dia datang semula ke tempat tersebut. Dia ditegur oleh pemuda di kaunter. Setelah diberi penerangan seperti semalam, mamat tadi memilih utk mencuba versi 'cepat' pula.

"Baiklah, encik masuk bilik no. 6 di situ ya", kata penjaga kaunter.

Setelah beberapa minit didalam bilik itu, datangla seorang body builder yang badannya sasa dan terus melondehkan pakainnya. Body builder itu berkata , "saya akan kejar kamu dalam bilik ini, dan kalau
saya dapat ... .... hehhehheee"

Nota kaki:

Terima kasih rakan kerja Nurfazana yang send cerita nie dalam inbox email aku.. hahaha

Read Users' Comments (10)

JANGAN CEPAT MENILAI

Entri agak bersifat pelik. Sila baca dengan teliti.


Pernah tak kamu semua tengok seseorang, dan pandangan mata kamu semua macam agak sinis, dan mulut ala-ala mencebik? Mesti pernah kan?

Perempuan merokok
"Harap muka je lawa. Tapi isap rokok. Macam hampeh! Buruk sungguh"!

Perempuan seksi
"Ini mesti senang kena hangkut mat rempit nih!"

Lelaki selekeh
"Hadoooii.. Selekeh gila. Ada ke perempuan nak? Konfem miskin nih!"

Bangla busuk
"Busuk gila bangla nih! Harus tak mandi lapan hari nih!"

Macam-macam situasi lagi sebenarnya. Tapi cukup kalau aku bagi beberapa contoh saja.

Aku berkawan dengan pelbagai tahap manusia. Ada yang kaya, ada yang miskin, ada yang kuat berhutang, ada yang hensem, ada yang muka pecah pecah rumah, dan macam-macam lagi. Berkawan dengan pelbagai jenis manusia banyak ajar aku supaya:

JANGAN CEPAT MENILAI!

Aku adalah jenis yang sangat cepat menilai. Contohnya macam ni:

Perempuan cun
"Alahai.. Cunnya beliau. Mesti sebelah mata pun beliau tak akan pandang aku.. :("

(Padahal aku tak tegur pun beliau lagi)

Contoh la kan.

Pernah satu ketika, aku jalan balik kerja dengan seorang senior aku. Seksi boleh tahan dan beliau merokok. Tapi beliau bawak satu beg kecil yang aku tengok terlipat di dalam adalah telekung sembahyang dan jugak sejadah kecil.

Aku jadik terkedu.

Banyak jugak aku kawan dengan manusia yang aku rasa sehabis baik (lelaki dan jugak perempuan), sembahyang tak tinggal semua, kira baik la selalu tegur aku yang hampeh nie. Tapi jalan dengan awek/pakwe siap pegang-pegang tangan dan jugak laga-laga pipi. Macam mana?

Banyak juga kawan aku yang muka pecah rumah, gila muka macam samseng kampung dusun. Tapi bila berhadapan dengan sesuatu situasi beliau cepat menangis.

Selalu jugak aku dalam bas, muka mamat indon pecah rumah, bengis, macam nak tetak orang dengan parang, tapi kemudian perempuan tua naik bas dan beliau cepat-cepat bangun dan bagi tempat duduk beliau. Ada dua tiga kerat juga jejaka Melayu terakhir bajet hensem dan best hanya buat bodoh(nasib baik aku suka duduk belakang. Jadi aku adalah berkecuali.. hahahah)

Sebab itulah, kita jangan terlalu cepat menilai. Sebab selalunya yang cepat ternilai itu barangkali mungkin adalah salah.

Tapi dalam sesuatu kondisi, kita jugak harus cepat menilai dan tidak boleh jadik lembab. Contoh:

"Seorang anak gadis sedang berjalan lenggang lenggok di jalan yang sunyi dan di hadapan beliau ada kelihatan seekor dua makhluk yang berupa agak celaka dan mencurigakan sedang menghampiri beliau".

Dalam kondisi macam ni, anak gadis tersebut harus pantas memikirkan untuk sama ada

a. Patah balik dan lari laju-laju
b. Keluarkan pistol daripada beg tangan
c. Keluarkan penyembur lada daripada beg tangan
d. Jerit kuat-kuat
e. Lari ke jalan besar atau ke tempat yang ramai orang
d. Ataupun terus jalan buat dek macam takdak apa-apa berlaku

Dalam kondisi macam ni, setiap langkah pencegahan adalah sangat kritikal dan menentukan sama ada:

a. Anak gadis itu dirogol atau tidak
b. Anak gadis itu dicabul atau tidak, atau
c. Anak gadis itu disamun atau tidak

Jadi, dalam sesetengah situasi, kita harus menilai dengan cepat juga dan untuk sesetengah situasi, penilaian kita adalah sangat ta perlu dan sedikit pun tak mendatangkan kesan.

Betul atau tidak?

Bersambung.......

Nota kaki:

Berlaku adil adalah meletakkan sesuatu betul pada tempatnya.

Jangan terlalu cepat menilai

dan Salam Ramadhan & Selamat Berpuasa





Read Users' Comments (17)

CINTA PERTAMA

Kamu dan kamu semua mesti ada pengalaman best cinta pertama. Sama la jugak dengan aku. Cinta pertama aku nak kata manis, tak la manis mana sangat. Nak kata masam tue, aku rasa masam lagi bau ketiak kamu dan kamu semua kalau kamu tak mandi sehari suntuk.

Nak tahu macam mana pengalaman cinta pertama aku? Macam ni...

Pengalaman cinta pertama yang aku rasa betul-betul cinta la kan terjadik masa aku tingkatan tiga.

Masa aku tingkatan tiga, aku sekolah sessi pagi. Dan bebudak tingkatan satu sekolah sessi petang. Aku lupa hari apa tapi setiap sekali seminggu kami akan ada amali solat. Kelas yang amali solat akan keluar ke surau lebih kurang pukul satu. Jadi, bebudak yang sekolah petang akan tumpang sekejab kelas kami sementara waktu persekolahan sessi pagi tamat dan bebudak tue akan kembali balik ke kelas masing-masing yang dikongsi dengan budak sessi pagi.

Bila bebudak tingkatan satu ni nak masuk ke kelas sementara yang ada amali solat, mereka-mereka ini akan beratur cantik. Dan masa aku tingkatan tiga, kelas aku berhadapan sangat dengan laluan bebudak tingkatan satu ni beratur dan berjalan. Kami yang ditingkatan tiga ni memang suka la usha budak-budak tingkatan satu ni beratur dan jalan terkedek-kedek. Tambah-tambah aku ni yang suka sangat usha bebudak perempuan yang comel. Haha..

Dalam banyak-banyak bebudak perempuan yang aku usha, aku sangat suka usha seorang budak perempuan yang sangat comel, tinggi, ada lesung pipit dan gaya macam ala-ala manja. Aku tak tau nama budak ni sapa.

Dan kalau jam mula nak menginjak ke pukul satu, maka aku akan jadik penunggu yang setia la. Haha.. Yang buat aku paling tak lupa tentang beliau adalah beg beliau yang ada lambang bola. Memang aku tak akan lepas mengusha beliau dan setiap kali giliran kelas aku amali solat, aku sangat berharap kalau beliau masuk ke kelas aku. Tapi rasanya tak pernah.

Satu hari, sedang aku syok usha beliau kawan-kawan aku tanya aku, sapa yang aku usaha sampai mata tak kedip-kedip. Aku cakap la budak yang pakai beg ada lambang bola tue. Nak tahu apa jadik lepas tue? Hahah..

Member-member aku bising la.. "Woi! tue adik Fakhrul la!".. Bising satu kelas aku. Malu gila aku masa tue.

Fakhrul tue kawan kelas aku. Haha.. Rupa-rupanya aku usha adik beliau. Aku tak ingat sama ada Fakhrul ni bengang atau tak dengan aku. Tapi aku rasa beliau bengang la sikit.

Lepas aku tahu yang aku usha adik si Fakhrul ni, maka aku ambik la langkah lanjut. Yelah, sebagai kawan sekelas, mesti aku ada no telefon rumah beliau. Maka aku pun mula la ayat si adik Fakhrul ni.

Lupa pulak nak cerita, adik si Fakhrul ni nama beliau adalah NorAtiyah.

Maka selepas kejadian aku malu hari tue, aku pun setiap kali lepas solat maghrib kat masjid akan meluangkan masa sedikit untuk bergayut dengan beliau. Kumpul syiling tue. Ye lah, mana la aku ada handphone lagi masa tue.

Agak lebih kurang sebulan dua la aku ayat Atiyah ni. Dan akhirnya beliau sangkut dengan aku. Macam mana beliau boleh sangkut, aku pun agak tak pasti.

Maka mulalah hubungan cinta ala-ala beruk antara aku dan Atiyah ni.

Tak silap aku hubungan aku dengan Atiyah ni mula masa aku tingkatan empat. Masa ni beliau dah masuk tingkatan dua.

Kami tak pernah dating. Serius tak pernah. Hubungan aku dengan Atiyah ni haya limited kepada hubungan melalui telefon dan satu lagi adalah melalui nota.

Nota? Macam mana? Macam ni...

Setiap kali waktu perhimpunan, ada masanya aku kena ronda satu sekolah untuk pastikan takdak bebudak yang ponteng perhimpunan. Aku dengan jayanya menyalahgunakan tugasan tue dengan naik ke tingkat tiga sekolah aku, sebab tingkat tiga ni adalah kelas kebanyakan bebudak tingkatan tiga. Aku dan sorang lagi member baik pengawas, Syafiq nama beliau akan naik lepas meronda, dan beliau akan tunggu di luar, sementara aku aku akan masuk kelas Atiyah ni dan akan selitkan nota-nota cinta ayat bunga kat meja beliau.

Dua tiga bulan lepas, pecah satu rahsia yang rupanya aku salah selit kat meja orang lain. Hahah... Meja kawan baik beliau. Malu lagi....

Hubungan aku dan Atiyah ni tak tahan lama. Maklumlah, beliau ni kira antara awek paling cun kat sekolah aku. Jadik beliau memang ramai peminat dikalangan senior-senior. Tambah malang lagi, ada seorang budak kelas aku yang pedajal aku. Macam mana beliau pedajal? Tak payah la cerita. Tapi rahsia beliau pedajal aku kantoi bila member beliau yang sama-sama join jugak untuk pedajal aku pecah rahsia ni kepada aku.

Hubungan aku dan Atiyah ni aku rasa ada la bertahan lima atau enam bulan. Dan kemudian putus.

Aku terus putus hubungan jugak dengan beliau masa beliau naik tingkatan tiga, dan beliau pindah sekolah. Beliau duduk dengan kakak beliau kat Bandar Tasik Selatan.

Aku lupa dah bila kali terakhir aku jumpa beliau.

Beliau sekarang kalau tak silap aku dah tahun akhir course farmasi kat MAHSA College. Kalau tak silap aku la..

Dan aku rasa beliau sekarang mesti sudah makin cantik. Haha..

Nota kaki:

Jiwang sikit saja.. haha

Kamu dan kamu semua mesti ada pengalaman best jugak pasal cintan-cintan nie.. Kongsi di komen ok.. :)




Read Users' Comments (21)