TIP: MACAM MANA NAK DAPAT KOMEN DALAM SETIAP ENTRI?

Aku bukanlah otai ataupun senior dalam arena blog ni. Tapi Alhamdulillah, sejak beberapa ketika ni, komen di blog aku mula konsisten.

Mungkin ada yang tanya kan. Apa pentingnya komen? Bagi aku, komen agak penting. Daripada komen, aku dapat tahu sejauh mana penerimaan pembaca terhadap apa yang aku tulis.

Bagi korang plak?

Sebenarnya, untuk dapat komen yang konsisten dalam entri perlu sedikit usaha. Biasalah, sesuatu tak akan datang dengan mudah.

Jadi macam mana?

Entri bagus
Entri yang bagus sangat penting untuk mendapat komen yang konsisten. Cuba post entri berkaitan sesuatu yang menarik. Contohnya macam sesuatu yang menyentuh perasaan, boleh bikin kontreversi, dan dapat menaikkan perasaan ingin tahu pembaca.

Jangan terlalu personal
Sebaik-baiknya, entri janganlah terlalu bersifat peribadi. Contoh macam keluar dating dengan pakwe, keluar dating dengan makwe, buang air besar pukul berapa.

Be different
Cuba jadik berbeza dengan orang lain. Post entri yang tak sama dengan orang lain. Contohnya entri pasal Piala Dunia. Cuba post pasal jenis-jenis but pemain ke, apa yang diorang buat di bilik persalinan, pengadil kena tembak ke. Kalau yang sama, orang macam malas nak baca. Benda yang sama kan?

Pendek yang ringkas
Bagi aku, aku lebih suka entri yang pendek, ringkas dan menarik. Mudah nak baca, mudah nak nak faham dan mudah nak komen. :)

Font
Jangan gunakan font yang terlalu kecik, font belit-belit, dan warna terlalu menyerlah. Sakit mata woo..

Komen box
Mudahkan pembaca untuk komen dengan remove word verification.

Balas setiap komen
Balas setiap komen pembaca. Jangan jadik berlagak dan kerek dengan biarkan saja komen pembaca tanpa ada follow up.

Blogwalking
Ini paling penting. Jangan haraplah nak dapat komen kalau korang malas nak blogwalking. Kecualilah kalau blogger otai. Memang tak payah blogwalking dah.

Masa blogwalking plak, baca entri blogger lain dengan sepenuh hati, dan kemudian ringan-ringankanlah tangan untuk komen. Jangan sekadar hanya tinggalkan jejak di shoutbox. Percayalah, kalau korang rajin blogwalking dan rajin plak komen di page bloggerz lain korang akan dapat hasilnya tak sampai sebulan pun.

Komen yang banyak jugak sebenarnya subjektif. Kadang-kadang tengok macam hampeh je entri, but then komen ribu-ribu. Macam mana tue?

-habis-

Nota kaki: Sekadar pendapat peribadi aku. Aku bukan bagus pun.Terima kasih kepada yang sesiapa saja yang singgah. Tanpa korang, aku tiadalah ada apa-apa..

TQ.









Read Users' Comments (27)

27 Response to "TIP: MACAM MANA NAK DAPAT KOMEN DALAM SETIAP ENTRI?"

  1. J. Love says:
    July 4, 2010 at 12:07 AM

    dari remove word ver baik buat pop-up untuk komen.

    word ver tu nak elakkan spams. dulu gua slalu dapat spams. macam cilake nak kene delete. so dah ade word ver tu terus tak muncul dah spams merepek merepek tu.

  2. kenwooi says:
    July 4, 2010 at 12:09 AM

    i believe in good content =)

  3. cik SHABAH says:
    July 4, 2010 at 12:11 AM

    totally agree wif u..hoho:)

  4. zati says:
    July 4, 2010 at 12:14 AM

    kite sependapat agagaga :Pp
    setuju dengan tips2 di atas ;)

  5. Hapiz Rahman says:
    July 4, 2010 at 12:18 AM

    j.love: ala blog ko hot.. itu yang banyak spam tue.. blog aku biase2 je.. spam x mari lagi.. :P

    kenwooi: yerp, blog content yg bagus, mesti dapat feedback yg bagus. tapi blog kutuk-kutuk pun feedback bagus gak.. :)

    cik shabah: TQ

    zati: hai, sapa la stalker tue yer cik zaty? hmmm..

  6. Pinky Pixie says:
    July 4, 2010 at 12:27 AM

    tips yang menrik utk dkongsi bsama.
    thanx!

  7. cik tomyam says:
    July 4, 2010 at 12:32 AM

    suka entri ni.

    syiokkk abes. haha

  8. Ziela~ says:
    July 4, 2010 at 12:46 AM

    ahaa..im agree too.
    ada blogger,dia mengharapakan blogger lain tglkan komen kt setiap entri dia,tapi dia sendiri xpernah@xrajin nk blogwalking..mcm mana tu?

  9. n@m@n says:
    July 4, 2010 at 1:23 AM

    kena pandai buat kawan di alam maya

    then kalau dah terkenal, entri setakat copy paste pun akan datang berlambak komen..hoho


    itu pandangan sahaja

  10. Cik Bucken says:
    July 4, 2010 at 1:36 AM

    setuju sgtlah..uhuhu

    kdg2 smpai bepinar2 mate ni blogwoking..-_-"

  11. .:Azreen:. says:
    July 4, 2010 at 2:46 AM

    saya setuju 100%..
    tp sy cume komen klu tetiba idea keluar untuk memberi komen.. :-)
    haha

  12. Hapiz Rahman says:
    July 4, 2010 at 3:20 AM

    pinky: Tq..

    cik tomyam: TQ..

    ziela: x pernah blogwalkingcamne nk dpt traffic.. kecualilah kalau bloggerz otai

    naman: setuju.. tp cam x best je entri copy paste nie

    cik bucken: kita baru kena rajin blogwalking..

    azreen: sedaya upaya cube komen. huhuh

  13. yanti isa says:
    July 4, 2010 at 7:10 AM

    setuju ..
    dan cik hapiz memang rajin mengomen di blog akak ..thanks

  14. tujuhhariseminggu says:
    July 4, 2010 at 11:08 AM

    kalo rajin komen, org komen balik kan... :)

    waaaa, byk info la blog nih.... :)

  15. Yorke Kun says:
    July 4, 2010 at 11:15 AM

    mostly, aku stju dgn ko..sbnarnya ak xksah sgt ada byk komen ke tak..yg plg pnting bg aku, ada pengomen setia..ada 2-3 org pn da ok la..huhu

  16. emma says:
    July 4, 2010 at 2:28 PM

    tq for ur info. dapat amik sikit2 info dr entry ni. thanks ya :)

  17. Faiz says:
    July 4, 2010 at 2:57 PM

    "Balas setiap komen
    Balas setiap komen pembaca. Jangan jadik berlagak dan kerek dengan biarkan saja komen pembaca tanpa ada follow up."

    yg nie plg aku sokong..hehe..cm yg aku buat..follow up kt blog masing2..hehe..

    p/s : bkn 6 kaki la bapak die pnye..6 inci je..haha

  18. zairie says:
    July 4, 2010 at 9:32 PM

    nice en3.. kene take note. :D

  19. Hapiz Rahman says:
    July 4, 2010 at 9:40 PM

    kak yantie isa: same2 kak.. da blog akak menarik,rajin le saye singgah.. hehe

    tujuhhariseminggu (apa punya nick name daa): ye betul!!!!

    yorke kun: harapnya begitulah.

    emma: same2

    faiz: 6 inci kecik je.. haha

    zairie: tQ!

  20. Husna Hadzarami says:
    July 4, 2010 at 9:42 PM

    you have several good points there.
    but somehow aku sebenarnya akan komen blog yang aku ada point nak komen je, bukan komen dengan harapan dia akan datang komen blog aku pulak. tu tak sincere namanya. sebab tu banyak je blog yang aku singgah tapi tak tinggalkan apa apa jejak pun if i dont think i have anything to say, just drop by for the sake of reading the entry je.
    anyway bagi aku blogging biar sincere, jangan blog semata mata nak kejar duit nuffnang :)

  21. Hapiz Rahman says:
    July 4, 2010 at 10:20 PM

    husna: yes, aku lupa hightlight that point. memang betul. Kite berblog nesti sincere..

    (aku jugak kadang-kadang malas nak komen blog yang terlalu jiwang, asyik kisah cintan-cintan.. heheh..)

  22. Ery Farieha says:
    July 5, 2010 at 12:34 AM

    betol3 :)
    tp susah nak perah idea nak dpt idea yg bermutu sikit
    kalo entry cikai2 dpt 20 komen pon kire ok la. tp kalo entry bes2 sll aku predict lebeh la. maybe above 50. hehe

  23. Teyha is daddy's girl says:
    July 6, 2010 at 11:40 PM

    aiii....
    mmm....sy x pndai nak menulis2 ni tu yg x bnyk komen

  24. Hapiz Rahman says:
    July 9, 2010 at 2:27 AM

    Ery Farieha: aku tak penah capai 40 keatas... serius!

    Teyha: alaaa.. boleh je la.. letaklah gambar ko yg comey2.. haha

  25. MizzNir says:
    March 16, 2011 at 8:20 AM

    info berguna utk newbie mcm ak..TQ

  26. Anonymous Says:
    March 9, 2013 at 3:36 AM

    It's an amazing piece of writing in support of all the web people; they will take benefit from it I am sure.

    Also visit my blog post; viagra generique danger
    My web site :: viagra generique bon marche

  27. Anonymous Says:
    April 8, 2013 at 1:01 PM

    Εxcellеnt post. Ӏ ωaѕ сhecking
    constantly this blog and I'm inspired! Very helpful info specially the last phase :) I take care of such info a lot. I was looking for this particular info for a very long time. Thank you and best of luck.

    Here is my homepage: get ripped abs fast workouts