Kenapa Masih Ada Spesies Itu?

Salam bloggerz.

Jarang benor dapat blogwalking. Rindu nak ada masa macam dulu tapi nak buat macam mana. Masa tak salah sebenarnya. Kita yang salah. Sebab tak pandai bahagikan masa.

Baru kejab tadi aku godek-godek facebook. Nah, beberapa lagi member aku telah kahwin. Tahniah kepada Norhafiza (coursemate masa kat UiTM), Iqbal (rakan coursemate masa kat UiTM), dan jugak Khairul Anuar (ex-SMKJ). Aku doakan korang bahgia sampai ke anak cucu, bahkan sampai ke nyawa dekat-dekat halkum. Haha..

Sorang lagi rakan sepemancingan, Wan Jinbit sudah selamat bertunang dengan Cik Sarina. Cepat-cepat kahwin la ye. (bukan kahwin, tapi nikah)..

Aku? Lambat lagi. Calon pun tunggang langgang lagi, Macam mana?

Berpasang-pasangan itu adalah fitrah dan nikmat yang Allah berikan kepada kita sebagai tanda sayang Dia kepada kita. Cukupkah kita bersyukur?

Aku manusia naif. Terkadang silap, terkadang tersadung. Tapi sebab silap itulah yang menjadikan aku manusia yang tidak ulang apa silap terdahulu.

Cukuplah kita bersyukur dengan nikmat fitrah tersebut?

Kita tidak bersyukur dengan menzalimi diri sendiri. Tersalah berkawan melampau batas sampai terlebih sudah terhilang dara bagi wanita.

Betulkah itu yang termaktub namanya CINTA? Kalau cinta mesti tak buat kan?

Beberapa minggu lepas, membe umah aku sendiri tengok dengan tragis percubaan bunuh diri sorang perempuan kat Seksyen 7 ni yang dengarnya sebab putus cinta. Tragis nasib baik tak mati.

Kalau aku kat tempat kejadian masa tue, dan yang nak bunuh diri itu adalah lelaki, aku akan siapkan video cam siap dengan pembesar suara cabar dia supaya terjun cepat-cepat. Gila kalau upload kat Youtube mahu dapat view juta-juta. Naseb la perempuan kan? Kalau terdaya tolong la sambut.

Bodoh ya amat la kalau putus cinta sampai nak bunuh diri.

Spesies..

Sejenis lagi manusia yang tak tahu rasa bersyukur adalah jenis manusia yang homoseksual. Baik gay atau lesbian.

Aku paling pantang kalau golongan ini dengan bangganya katakan bahawa itu adalah naluri.

Lainlah kalau kau tue dilahirkan khunsa, ada dua kemaluan. Itu mungkin adalah kecelaruan naluri.

Kalau yang normal, korang dengar depa cakap itu naluri, memang itu tak masuk akal.

Selalunya, keinginan golongan-golongan ni terdorong oleh beberapa faktor. Antaranya:

-Salah didikan daripada mak ayah:
Masa kecik manjakan sangat. Mak teringin sangat nak anak perempuan. Anak lelaki dikasi pakai baju perempuan, mainan perempuan. Bila besar, yang di salah anggap sebagai naluri itu makin menjana. Paling teruk, ada jenis mak dan ayah yang tak kisah anak-anak mereka lesbian atau gay. Ini memang tak dapat nak dibuat apa-apa.

-Pengaruh kawan
Ada sesetengah daripada kita yang dilahirkan dengan perangai yang agak bertentangan dengan jantina. Lelaki yang sepatutnya tegas, sedikit lembut. Perempuan yang sepatutnya lemah lembut macam tombo sikit. Tak salah sebenarnya. Tapi bila ruang lingkup pergaulan jadik lebih luas, maka pengaruh kawan-kawan amat mainkan peranan yang penting. Tengok jenis kawan la.

-Teringin nak cuba
Spesies suka cuba benda baru yang salah. Mula-mula cuba, lama-lama makin best (biasalah setan ni benda salah memang dia bagi rasa best sikit) jadik satu ketagihan. Sudah salah lubang....

-Mangsa keadaan
Benda ni betul-betul jadik ye. Tambah-tambahan budak sekolah yang satu spesies. Sekolah lelaki dan sekolah perempuan sahaja. Ada kes budak-budak baru masuk, nampak jambu sikit jadik bahan pemuas abang-abang dan kakak senior. Sungguh ini kawan aku yang penah kena cerita face to face dekat aku. Mula-mula mangsa keadaan, lama-lama biasalah jadik best. jadik mak ayah yang anaknya sekolah satu spesies sila hati-hati.

-Contoh tak baik dari public figure
Ramai kot artis-artis dan orang terkenal yang tergolong dalam spesies ni. Budak muda yang mentah biasalah mengikut.

-Saja carik nahas.
Yang saja carik nahas ni memang jenis mangkuk yang tak pernah sedar dan sengaja jadik spesies salah sebab nak carik duit lebih (gigolo) atau jenis suka carik kelainan. Nafsu semata-mata.

..............

Aku kadang-kadang pelik, sebab spesies salah ni kebanyakannya bukan jenis lekeh-lekeh, Ada yang berkerjaya tetap, gaji besar, tapi masih lagi carik benda yang salah. Sedap kat mana la..

Spesies-spesies ni agaknya lupa azab Allah turunkan kat kaum Nabi Luth. Memang kiamat sudah dekat sangat.. (harapnya sempat la aku kahwin.. :P)



Nota kaki:

Ingatkan diri sendiri saja..

Read Users' Comments (4)

Hari yang Penat

-Serius penat-

.

.

.

.

.

.

.

Cik M, napa x hantar email? :((

Read Users' Comments (1)comments

Perempuan Suka Lelaki Macam Mana?

Salam bloggerz.


Hari ni kepenatan. Tak tau kenapa tapi penat semacam. Aku kadang-kadang naik menyampah mengadap traffic jammed setiap kali pergi kerja, balik kerja. Sakit hati setiap kali tengok "makhluk-makhluk bukit" potong que. Sabar je.

Dan tadi satu lagi buat aku terkejut, masa tengah tunggu parking kat kawasan rumah aku yang sentiasa penuh, sempat lagi online.

Berita paling buat aku terkejut beruk,

Top 'Opposition leader' caught on sex video (Update)- Klik link dibawah-

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=%2F2011%2F3%2F21%2Fnation%2F20110321124525&sec=nation


Aku harap tak la betul. Dan aku bukanlah orang orang yang suka berbicara pasal hal macam ni. Aku hanya berminat pada Tun M saja.

Berbalik kepada tajuk entri.....

Perempuan sukakan lelaki macam mana?

Penat gila aku memikir. Sungguh. Sangat sukar dan payah nak ditafsirkan dengan kata-kata. Kompeks macam susunan DNA dalam badan.

Memikir tentang ini buatkan aku pening kepala. Telan 3 biji penadol active fast pun tak jadik apa-apa.

Cuba fikirkan..

Adakah perempuan sukakan lelaki yang baik?



Jawapan? Tidak dan Ya.

Contoh? Kalau perempuan sukakan lelaki yang baik, kenapa ramai lagi perempuan kat luar sana terkejar-kejar dengan lelaki yang hidung belang. Laki anak tiga, umur 45 layak dipanggil ayah dan hampir pasti bini kat rumah macam jadik tunggul kayu tak tahu apa laki dia buat kat luar.

Kebanyakan perempuan ini tahu bahawa lelaki tersebut adalah mempunyai isteri, tapi yang pelik ramai perempuan kat luar sana terkejar-kejar lelaki jenis ini. WTF!Q


Adakah perempuan sukakan lelaki kacak?



Jawapan: 90 percent Ya!

Dari mata turun ke hati. Yang penting ensem. Mulut busuk belakang cerita. Haha. Biasanya tahap hensem ni cuma perempuan suka usha. Bila dah kenal, rasanya fikir dua kali jugak la. Lelaki yang hensem plus baik adalah pakej. Tapi hati-hati juga perempuan, lelaki kacak a.k.a hensem sekarang jangan percaya sangat. Tambahan kalau smart semacam. Kemungkinan gay adalah tinggi.

Adakah perempuan sukakan lelaki kaya?




Jawapan: Ya lebih banyak dari tidak.

Sebab tue ramai perempuan muda sekarang carik lelaki yang lebih berumur. Kedudukan kewangan lelaki macam ni kukuh. Nak dibandingkan dengan lelaki yang muda belia, baru merangkak-rangkak.

Lagi, aku suka mencabar perempuan jika anda terpaksa membuat dua pilihan (kedua-dua ajak dinner) dari jejaka yang belum anda kenal betul (tahap kenal sama rata). Lelaki A pakai Mazda RX8, dan lelaki B pakai motosikal Honda 70 Petak. Yang mana anda akan pilih?

Adakah perempuan sukakan lelaki yang cool?


Jawapan: Ya kesemuanya.

Perempuan sukakan lelaki yang cool macam Sasuke. Kebanyakan perempuan tak sukakan lelaki yang clumsy macam aku.

Adakah perempuan sukakan lelaki yang kelakar



Jawapan: Ya. Perempuan sukakan lelaki yang boleh buatkan mereka ketawa. Tapi jangan melebih sebab nanti dikatakan poyo.

Adakah perempuan sukakan lelaki yang alim?


Jawapan: Semua akan mengatakan ya. Tapi tipu.

Salah satu contoh: Cuba lepak shopping compleks masa hari Jumaat. Ramai kot couple berdating. Masalahnya, tak malu ke diaorang berdating masa hari Jumaat?

..........

Sikit-sikit sudah ye. Banyak-banyak buat pening kepala. Kadang-kadang apa yang aku tulis bukan boleh percaya sangat kan?

Kadang-kadang mengarut boleh buat kita rasa enjoy! Sungguh.


Nota kaki:

Kadang-kadang pelik dengan perempuan. Sungguh cinta itu orang kata Buta. Dan kadang-kadang rasanya orang Buta adalah lebih bermakna untuk dicintai sebab orang Buta biasanya Buta Mata tapi Celik Hati..

Read Users' Comments (8)

Aku Kahwin Bulan Depan? Part 2

Jeng2.. Lama tak update blog. Baru rasa nak update.

Salam bloggerz.

Ingat lagi entri aku pasal Aku Kahwin Bulan Depan? Kalau lupa nah amik klik sini http://cintahatikamu-novelonline.blogspot.com/2011/02/aku-kahwin-bulan-depan.html

Sambungannya agak sweet. Kira dalam hati aku sebenarnya bukan ada taman dah tapi ada fun fair. Haha.

Ok aku sambung.

Lepas kira-kira 3 atau 4 hari aku tunggu email balasan dari Cik M, akhirnya beliau balas jugak. Tapi tak macam apa yang aku harapkan.

Sebelum email aku berbalas, Cik M banyak bertanya kepada membe aku Ila kenapa aku nak kenal dengan beliau. Alasannya, sebab dia sederhana sangat. Ila menjadi posmen tidak rasmi dengan khabarkan setiap perkembangan (sebab Cik M hanya berinteraksi dengan Ila, dan bukan dengan aku).

Tak lama, Cik M balas email aku dengan soalan yang sama: "Kenapa aku nak kenal dengan dia?".

Aku balas: "Biarlah itu hanya aku yang tahu".

Dan Cik M balas email aku itu dengan jawapan yang kalau aku takdak pegangan hidup memang terjun bangunan 18.

Balasan Cik M: "Saya rasa kita stop sampai sini sajalah".....

Aku terkedu dengar jawapan beliau. Tapi sempat reply dengan jawapan: ├ľk".

Selepas peristiwa tersebut, aku memang tak harapkan apa-apa lagi. Cuma kadang-kadang bila terserempak dengan beliau aku cuma tunduk dan buat-buat tak perasan.

Sampailah suatu hari, lebih kurang seminggu lepas peristiwa tersebut jadual kerja Cik M sama dengan jadual kerja aku jadik workstation kami dekat-dekat. Cik M kat belakang aku. Dan aku kadang-kadang terperasan yang Cik M ni kejab-kejab bangun. Tak pasti mungkin sebab beliau bosan (kerja sebagai customer service memang kadang-kadang agak bosan sebab 9 jam kena layan masalah customer. Jadik kadang-kadang kami berdiri, pusing-pusing..)

Tak lama, aku dapat update dari Ila: "Kecik, Cik M hantar email aku, dia kata ko comel"..

Aku terkejut beruk. Aku tanya Ila apa gila plak nie? Ila tunjuk email yang Cik M hantar kepada beliau.

"Kak Zila, kawan Kak Zila yang nak kenal dengan saya tue yang kat depan nie, kecik-kecik ang comel tue ke?"..

Aku dapat saja update, cuba balik menangi hati Cik M nie.

Rupanya, Cik M nie silap orang. Nama Hapiz banyak sangat kot sampai dia tersilap orang.

Dan sejak dari itu, aku dengan Cik M makin rapat dan Cik M berikan respon yang sangat baik.

Tapi sampai hari ni, cuma email jadik medium perhubungan kami. Dan aku masih lagi belum borak dengan dia face to face. Tapi itu jadikan cerita tentang kami jadik sangat menarik.

Bayangkan, perasaan menunggu balasan email, tersenyum sorang-sorang baca email beliau. Takde kata-kata rindu, cuma itu ditafsirkan melalui email yang ada maksud. Thrill beb!

Bagi aku, kalau dapat balas surat lagi thrill dan best. Sebab sekarang, teknologi macam facebook, Twitter, sms, video call jadikan sesuatu hubungan tue sangat-sangat cepat dan kecoh. Tak thrill langsung!

Aku cuma boleh berharap, agar ada kot rezeki aku dengan Cik M. Dan kalau ditakdirkan takde rezeki, pasrah dan redha saja.


Nota kaki:

Serius dalam hati ada fun fair. Haha..

Read Users' Comments (3)