Aku Kahwin Bulan Depan?

Salam bloggerz..
.
Kerajinan untuk update datang lagi. Dan biasanya pada waktu dan ketika jam tunjuk lebih kurang pukul 3 pagi.
.
Tajuk entri saja bikin gempak. Nak cerita sikit pasal kerja part time rakan sekerja aku yang dengan rela hati cuba carikan jodoh (husihhh, tak sesuai lagi perkataan nie) untuk aku.
.
Rakan sekerja aku, Ila nama beliau dengan rela hati telah cuba mengkenenkan aku dengan seorang budak consultant freshie di tempat kerja aku. Nama beliau biar aku namakan sebagai M saja.

.

Aku sejak mula Cik M ni masuk, suka la kiranya aku mengusha beliau. Sebab beliau ni boleh dikatakan comel. Nak kata cantik tidak ler tapi comel tue memang ya la sangat. Perwatakan sederhana, kecik molek, pakai tudung labuh, stokin tak lekang kot dari kaki.
.

Tapi aku ni biasalah kan, aku memang sangat payah kalau nak buka mulut dengan perempuan yang aku tak berapa rapat. Bertambah segan aku dengan Cik M ni sebab satu peristiwa.
.

Ceritanya gini...

Pada satu tengahari tatkala orang pergi solat Jumaat, aku dan seorang lagi rakan setempat kerja mengambil inisiatif dengan memonteng solat Jumaat dengan alasan sudah lambat. Segan nak cakap tapi mengaku je lah sebab aku bukan baik sangat. Sedang aku dan rakan sekerja tadi enak menjamu selera kat Food Court Jusco Sunway Pyramid, sekonyong-konyong Cik M ni datang lenggang-lenggok masuk jalan boleh kata sangat dekat dengan kami. Aku tak tahu sama ada Cik M ni perasan atau tidak, tapi aku memang perasan la dia sebab aku suka usha dia. Sejak hari tue aku memang kiranya nak angkat muka tengok dia pun agak jarang la dan lama-lama bila dah busy kerja, jarang terserempak maka jaranglah aku mengusha dan makin lupalah aku kat dia.
.

Sampailah kira-kira 2 hari lepas, rakan sekerja aku, Ila mengusulkan kepada aku supaya aku mengkenenkan diri kepada Cik M. Aku serius bab-bab cenggini kalau la ada exam comfirm aku tak lulus. Dan Ila mengambil inisiatif dengan bercakap dengan Cik M.
.

Ila katakan kepada Cik M bahawa kawan dia (aku la) nak kenal dengan Cik M. Cik M terkejut dan katakan kepada Ila bahawa beliau tak cantik, kenapa pulak aku nak kenal dengan dia. Dalam pada segan dan malu, Cik M bagi jugak la alamat email dia.
.

Dan aku dengan segala susah payah dan penuh tawakkal hantarla email kepada Cik M. Tapi sampai sekarang email tersebut tak berbalas.
.

Ila kemudian tanya pada Cik M, kenapa dia tak balas email aku. Cik M katakan lagi dengan penuh rasa rendah diri:

"Kak Ila, saya ni asal dari kampung, tak cantik, datang kerja hari ni pun pakai track sut, kenapalah kawan Kak Ila nak kenal dengan saya"...
.

Ila balas: "Nak kenal je kan. Jangan la risau, kawan akak tue baik (Baik ke aku nie? Akupun konfius). Kawan akak tanya kepasa M tak balas email dia".
.

Cik M balas: "Saya segan la kak. Saya ni macam ni je. Tapi insyaallah dalam masa dua tiga hari lagi saya balas email kawan akak tue. Sekarang segan lagi".
.

Sifat rendah diri Cik M ni buatkan aku lebih berminat la sangat untuk kenal dengan dia. Tapi sampai sekarang email balasan aku tak dapat lagi dari Cik M nie.
.

Ila dan kawan-kawan kerja aku awal-awal lagi dah warning, kalau kiranya jadik, kalau aku mainkan Cik M, memang nahas la aku. Tapi, rasanya aku bukan jenis macam tue kot. Insyaallah.
.

Persoalannya disini, identiti aku sekarang Cik M memang belum tahu lagi. Adakah dia akan sudi kawan dengan aku kalau sekiranya beliau ingat peristiwa aku kantoi memonteng Solat Jumaat tersebut? Biarlah Allah tentukan. Terlalu berharap tue tidak la. Tapi berharap tue memang ya sebab sejak hari aku hantar email kepada Cik M tempoh hari, sekejab-sekejab aku akan refesh email. Sekejab-sekejab refresh email. Mana la tahu Cik M terbuka hati nak balas email aku.
..........


Nota kaki:

Ajal dan maut, pertemuan adalah di tangan Allah. Kita sebagai hamba-Nya hanya mampu merancang.
.

Setiap kali Cik M lalu dekat work area aku, aku rasa berdesup je merah telinga aku. Kalau lah aku ni kulit putih, mesti blushing.. Hahahah.. Naseb gelap.

Read Users' Comments (7)

7 Response to "Aku Kahwin Bulan Depan?"

  1. llizam says:
    February 22, 2011 at 8:36 AM

    jika sudah jodoh, pasti bersama jua!

  2. Anonymous Says:
    February 22, 2011 at 9:56 AM

    Pasni xyah ponteng jumat lg..law bleh 5 waktu pn xyah ponteng..BUTAK

  3. Anonymous Says:
    February 22, 2011 at 6:08 PM

    insyaAllah..ada jodoh lah tu..erm.. susah nak dapat pompuan yang sntiasa jual mahal..hehe.. ape pown good luck


    from::

    http://arepizza220.blogspot.com

  4. Haura Malina says:
    February 22, 2011 at 9:18 PM

    buat solat hajat tiap mlm.. hihi

  5. Hapiz Rahman says:
    February 22, 2011 at 10:02 PM

    Ilizam: itulah pasalnye..
    Butak: insyaallah..
    Arepizza: insyallah..
    Haura malina: hehe..

  6. Anonymous Says:
    February 22, 2011 at 10:15 PM

    hahahahahahhahahahahahaha..wewitttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

  7. DgurLinReD says:
    March 11, 2011 at 5:43 PM

    aminnnnnnnn!!! sudah jatuh!! sudah jatuh!! :)