Kegilaan yang Mengarut

Kegilaan maksudnya ketaksuban
Ketaksuban boleh jadik mengarut kalau akal tak dapat menilai dengan waras
Dan ketaksuban boleh buatkan seorang itu jadik gila.
Tak percaya?

Contoh 1

Ali menceraikan isterinya dengan talak 3 sekaligus.
Sekarang Ali telah gila bayang sasau sebab tak boleh nak rujuk balik kecuali jandanya itu kawin lain.
Ali langsung mencarik seorang "Cina Buta" (pak sanggup) untuk berkahwin dengan isteri beliau dan mahu isteri beliau diceraikan pada malam itu juga. Isterinya setuju.
Pada malam itu, "Cina Buta" tersebut telah memberikan "servis" yang tak pernah isteri beliau rasai dan oleh kerana itu isteri beliau tak mahu diceraikan.
Ali gila dan tak lama terjun dari jambatan dan bunuh diri dekat Sungai Klang...

Contoh 2

Ah Keok seorang yang gila judi. Beliau berjudi tak kira pagi dan petang, siang dan malam. Berjudi boleh dikatakan hobi Ah Keok.
Harta benda Ah Keok yang berjuta-juta hasil peninggalan nenek moyang habis Ah Keok gadai sebab taksub berjudi.
Lagi teruk, Ah Keok sanggup pinjam duit dari ALONG dan lagi teruk beliau tak mampu bayar balik sebab bisnes dah lingkup.
Konco-konco Along carik beliau dan ugut hari-hari sampai Ah Keok tak tahan lantas beliau bunuh diri dengan minum racun tikus.

Contoh 3

Abu seorang yang kuat dan taksub bekerja. Beliau seorang Manager di sebuah kilang. Beliau kerja kuat sampai kadang-kadang tak balik rumah langsung.
Beliau ada seorang isteri (umur dalam lingkungan 35 tahun), body masih bergetah dan boleh kata menjadik bual bicara anak muda kawasan perumahan tempat beliau tinggal. Abu jugak ada seorang anak dara umur 14 tahun.
Oleh kerana Abu jarang pulang rumah, isteri beliau selalu rasa sunyi. Bila balik isteri beliau "mintak" Abu selalu tolak sebab penat.
Tanpa pengetahuan Abu, isteri beliau main kayu tiga dengan seorang jiran sebelah rumah.
Anak dara Abu pulak kurang kasih sayang (bapak kuat kerja, mak kuat buat kerja lain). Anak Abu join Mat Rempit. Mat rempit tersebut pulak adalah jiran sebelah rumah yang selalu buat "kerja part time" dengan mak beliau.
Mat rempit tersebut dapat double. Mak dapat anak pun dapat. Untung sungguh.
Tak lama, anak Abu mengandung anak luar nikah. Sebab beliau masih muda dan tak cukup kuat, kandungan gugur. Kompilasi dari itu, anak Abu masuk hospital sebab pendarahan. Pada malam kejadian itu jugak, Isteri Abu terkantoi buat kerja dengan mat rempit terbabit (Abu baru balik dari hospital, isteri Abu ingat beliau kerja).
Abu ambik pisau kat dapur dan tikam isteri dan mat rempit terbabit.
Tak lama, Abu kena tangkap polis dan dituduh membunuh.
Ali dihadapkan ke mahkamah dan kena hukum penjara seumur hidup atas tuduhan membunuh tanpa niat.
..........................

Sekarang percaya kan? Haha.

Apa pun yang kita buat, mesti seimbang. Kita tak boleh taksub sangat dengan sesuatu. Kalau taksub sangat, memang akan menjadi kegilaan yang mengarut.

Nota kaki:

Antara tiga cerita yang atas,yang mana paling best? Sila komen. :)

Read Users' Comments (4)

4 Response to "Kegilaan yang Mengarut"

  1. tikuzza says:
    February 5, 2011 at 9:01 PM

    nice entri...da follow...jgn lupe follow saya k.....peace!

    Masyarakat Masa Depan Boroi?

  2. Kazaztan Team says:
    February 5, 2011 at 9:15 PM

    tiga2 jadi tak best bila ia jadi reality...

  3. Hapiz Rahman says:
    February 5, 2011 at 9:47 PM

    Tikus: thanks.. jab nak follow. Haha
    Kazaztan teAm: betul. Mntak simpang.

  4. iLa Fadilah says:
    February 6, 2011 at 1:50 PM

    sama r..rasa bosan hingga nak bunuh orang