Makeover dan Widget Mengarut

Kalau korang singgah blog aku, jangan terkejut plak. Aku telah makeover blog nie. Bukan sebab jemu. Cuma aku rasa template lama aku macam terlalu macam girlish. Risau korang cop aku gay plak. Haha..

Lagi satu, aku nak mengurangkan masa loading korang bila singgah kat blog ni. Jadi, aku telah remove beberapa widget yang aku rasa tak perlu.

Kalau cakap pasal widget, aku rasa sebenarnya perlu aku cakap beberapa perkara:

a. Ada widget yang buat kita rasa tak best bila blogwalking
Aku agak tidak gemar kalau singgah ke satu blog, klik apa saja icon di blog, maka terus saja link ke web widget tue. Adus sangat tak best. Ambil masa untuk pangkah plak.

b. Susah nak komen
Ada sesetangah widget nie, betul-betul menyusahkan kita untuk komen, atau memekak di shoutbox. Klik saja komen, terus aja ke laman web widget tue. Dan memang ada yang tak boleh langsung nak di komen. Contoh-contoh widget tue adalah widget salji jatuh, aun-daun autumn luruh, dan lain-lain. Memang cantik, memang best. Tapi bila sampai bab nak komen tue memang la sangat tak best.

c. Loading blog lambat
Widget yang banyak memang buatkan blog kita jadik cantik. Tapi, agak memang tak dapat disangkal widget yang banyak boleh sebabkan blog kita jadik lambat loading. Tambah plak bila intenet lembab tahap cipan. Sakit hati kan?

d. Semak
Yes kadang-kadang widget terlalu banyak boleh buatkan blog kita semak. Setuju?

Cuba bukak blog-blog otai macam blog ben ashari, adifstory, hellioz, justkhai dan lain-lain blog. Aku perhatikan blog otai-otai ni memang sangat simple, dan masa loading sangat cepat.

Ok, berbalik kepada makeover blog aku. Aku nak tanya korang beberapa soalan.

a. Adakah korang rasa lebih menarik dan best bila singgah sini? (yang pertama kali singgah sila abaikan)

b. Adakah korang rasa masa loading blog aku cepat atau lambat?

c. Adakah korang rasa blog aku semak?

Aku bertanya hanya sekadar untuk satu sebab iaitu:

Supaya korang rasa tak menyampah bila masuk blog aku. Itu saja. Bagi aku, tanpa korang memang aku langsung takdak semangat untuk berblog. Perkara tue pernah jadik masa aku first-first berjinak dalam arena blog, dan blog lama itu telah aku delete dengan jayanya sebab sangat rasa tak best.

Kepada yang rajin singgah blog aku, aku ucapkan berbanyak terima kasih. Setiap kunjungan, setiap komen, setiap jeritan di shoutbox pasti aku follow up. Cuma lambat atau cepat saja.

Terima kasih semua.






Read Users' Comments (13)

13 Response to "Makeover dan Widget Mengarut"

  1. MrNamie says:
    July 1, 2010 at 3:37 AM

    laju beb... bagi aku yang menggunakan internet streamyx 1mb nih rasa ok jek.. x taw lak kalo orang lain singgah.. (ayat skema). keke
    ko try kat blog aku gak.. kalo dari pc aku mcm lembab jek..huhu :)

  2. +d.O.Y.A.h+ says:
    July 1, 2010 at 3:41 AM

    ok.dah tak lmbt!yeay!
    blog aku lembab x?ngaaa

  3. hudhud says:
    July 1, 2010 at 4:03 AM

    ok dan kemas sangat ! tapi, shoutbox letak atas sikit eh. bawah nuff pun ok. hehe :D

  4. Hapiz Rahman says:
    July 1, 2010 at 4:24 AM

    namie: laju je walau aku pakai maxis yg cam harem nie.. huuh
    doyah: blog lo laju cam kentut ko juge,, hehe
    hudhud: okie!

  5. Ziela~ says:
    July 1, 2010 at 4:55 AM

    okay sudah..simple!aku harap bila aku nk masuk blog ie menggunakan handphone xlah lambat sgt nk loading..pakai pc xckp lah,mmg okay je xda masalah..
    hehee..aku pun baru je tukar template dan mendelete widget2 yg bg aku xpenting..huhu!
    mari melawat blog aku,muehehe...

  6. llizam says:
    July 1, 2010 at 7:32 AM

    laju !! sekejap gilos loading. ngeh3 ;p zam rase yg baru ne lebih kemas, padat dan melancarkan mata untuk membaca. ^^

  7. Faiz says:
    July 1, 2010 at 1:22 PM

    dah tak lmbt dah...cpt je loading...neway..mmg simple..tp lau nak nmpk lg compact n lg cpt loading..kurg kn posting kt front view..kalau 5 jd kn 3 ke..hehe..lg cpt loading..

    p/s : tahnks komen kt blog...=)

  8. SENORITA ZATY says:
    July 1, 2010 at 3:49 PM

    eh , mcmm mane asi blog tak slow

  9. Hapiz Rahman says:
    July 1, 2010 at 9:25 PM

    ziela: hehe.. da laju da.. :)
    Zam: terima kasih..
    Faiz: ok nnti aku ubah setting die..thanks
    zaty: jangan install widget pelik2, then jagn ltk lagu, template simple...

  10. @yuE says:
    July 2, 2010 at 12:53 AM

    cun je aku tgk blog ko nih...gay tu mungkin ada bila ko letak muka2 jambu kat sini...=p


    blog aku berat tak???ecehhh sibuk lak aku tny kat sini...hahaha

  11. Nur Su'aidah says:
    July 2, 2010 at 2:19 AM

    setuju!! patutlah cm dah lain je blog kau nih

  12. Hapiz Rahman says:
    July 2, 2010 at 3:34 AM

    yue: mana ada aku letak muke jambu.. huhuh. blog ko ok je yue.. loading dalam masa 0.000001 saat. haha

  13. Hapiz Rahman says:
    July 2, 2010 at 3:35 AM

    nur su'aidah: hehe.. adakah ko terkejut?