Merepek Meraban: Tentang Babi dan Orang Melayu yang Bodoh dan Pendek Akal



Aku tengah layan bola.. Tetiba aku terbaca satu entri daripada seseorang dan aku rasa terpanggil untuk buat entri ni kerana terfikir kenapa bodoh dan pendek akal sangat budak-budak Melayu sekarang..

Korang semua tahu pasal babi? Ya, babi adalah salah satu daripada billion makhluk Allah yang bertempiaran di atas muka bumi ni.

Kenapa orang Melayu sangat memandang hina dan terlalu jijik terhadap babi? Sedangkan babi itu tidak bersalah. Babi dan juga anjing hanyalah tergolong dalam kategori najis kategori najis mughallazah. Ini berdasarkan firman Allah S.W.T. dalam surah al-Baqarah ayat 173 dan surah al-Maidah ayat 3 serta hadith nabi s.a.w. yang bermaksud, 'suci bijana kamu yang dijilat oleh anjing ialah dengan membasuh 7 kali, 1 kali dengan air tanah dan 6 kali air mutlak (Hadith riwayat Muslim) dan sekiranya kita menyentuhnya, wajib kita menyamak dengan sekali air tanah dan 6 kali air mutlak.

Itu sahaja.

Aku bukan nak bercerita pasal babi. Tapi aku nak kongsi dengan korang semua tentang seorang yang namanya Babi.

Silvia Mannai, adalah seorang pemuzik yang berasal dari Caliagri, Itali. Beliau berbakat besar, cun dan juga cute. hahah.. Tapi, walaupun dia dia cun, cute dan juga berbakat besar, dia dikutuk-kutuk dan dipermainkan oleh sesetengah orang Malaysia yang takdak akai a.k.a bodoh oleh kerana nickname si Silvia Mannai ni adalah Babi. Bodoh a.k.a bangang sungguh!

Si Silvia Mannai ni dikutuk dan dipermainkan di laman fan page rasmi beliau di Facebook. Sungguh memalukan kerana satu dunia tahu bahasa Melayu boleh tahu yang mengutuk itu adalah rakyat Malaysia.. Bangang sungguh..

Kadang-kadang, sesuatu yang kita rasa lawak dan boleh dibuat main boleh memalukan diri. Dan tolong guna laman FB dengan cara yang berhemah. Jangan tunjuk kebodohan dan betapa bangangnya anda kerana satu dunia tahu anda adalah bangang. Siyes wei!

Meh aku nak bandingkan antara babi dengan manusia..

Babi tak pandai berzina, manusia berzina ikut suka hati saja..
Babi tak pandai minum arak, orang Melayu a.k.a Islam ramai juga yang bangga togok arak..
Babi tak pandai nak buang bayi lepas mengandung dan lahirkan anak, tapi ramai juga orang Melayu Islam yang buat menda tue...

Fikir-fikirkan...



Hanya nota kaki untuk diri sendiri sahaja..
Jom layan song by Babi a.k.a Silvia Mannai









Read Users' Comments (8)

8 Response to "Merepek Meraban: Tentang Babi dan Orang Melayu yang Bodoh dan Pendek Akal"

  1. nursarah says:
    June 13, 2010 at 11:23 AM

    ermm, kalau babi semua geli. tapi arak ramai minum, haa. sentuhan bukan muhrim tuh?. Nabi kata lagi teruk dari sentuh babi. betapa babi tu ada mulia juga

  2. jann sinuja says:
    June 13, 2010 at 1:19 PM

    betol jugak ek..manusia yg ade akal neh kadang2 xboley nak pikir mende yang elok..padahal da konpem2 taw mende yang dowang wt tu salah..

  3. Hapiz Rahman says:
    June 13, 2010 at 6:24 PM

    itulah pasalnya.. kadang-kadang aku terfikir kenapa la kita ni kadang-kadang terlalu bodoh dan juga tak dapat guna akal fikiran dengan waras..

    hanya nota kaki untuk diri sendiri..

  4. bhahmz says:
    June 14, 2010 at 6:33 AM

    dasar manusia - mengikut nafsu. yg mmg obvious haram die p pndg sblah mata.

    yg bende haram, tp boleh disamakkan, die dok p pndg hina..nauzubillah..moga kte x mnjadi di kalangan manusia2 cm2..

  5. HASRUL NIZAM says:
    June 14, 2010 at 12:16 PM

    salam ziarah...
    ape laa dosa babi tu kan...
    pemikiran orang2 kita ni still tahap kebelakang dan terkebawah lagi

  6. Hapiz Rahman says:
    June 14, 2010 at 7:43 PM

    tau xpa.. ak pun kdg2 pelik sikir dengan pemikiran orang2 kita nie.. hasrul thanks selalu jenguk.. bhahmz: thanks jengah la lagi yer.. :)

  7. .:Azreen:. says:
    June 17, 2010 at 1:54 PM

    kalau nk dipikirkan kesian babi tu kan.. xpasal2 babi juga yg kena..

    klu nk dibandingkan dengan org yg buang anak, rogol anak sendiri tu, lg mulia babi dari mereka..

    bukan untuk mencipta kontrovesi tp itulah hakikatnya..

    sedih!

  8. Hapiz Rahman says:
    June 20, 2010 at 11:26 PM

    azreen: tau xpe.. hmm...